Hidra

Hidra Hidra je jedno od saronskih ostrva Grčke, koje se nalazi u Egejskom moru izmedju saronskog zaliva i zaliva Argolic. Odvojen je od Peloponeza uskim vodenim delom. U davna vremena, ostrvo je bilo poznato kao Hidrea (Ydrea potiče od grčke reči za "vode"), što je referenca za izvore na ostrvu. Opština Hidra sastoji od ostrva Hidra, Dokos i nekoliko nenaseljenih ostrvca.

Više od trideset godina bilo je utočište slavnog pevača Leonarda Koena, i oaza u kojoj je pisao Henri Miler. U lepotama Hidre uživali su i Mik Džeger, Kit Ričards, Sofija Loren i mnogi svetski poznati umetnici. Do Hidre se stiže samo morem, velikim kruzerima koji nekoliko puta dnevno dolaze iz Atine, brzim hidrogliserima i taksi čamcima sa Peloponeza. Na Hidri nema automobila, taksi stanica, saobraćajnih znakova i benzinskih pumpi. Nema ni grandioznih hotela sa bazenima i spa centrima. Na ovom ostrvcetu, tako malom da ga možete prepešačiti, ima na pretek lepote, spokoja, boja, divnih malih hotela okruženih prelepim bašticama, umetničkih kolonija, oko 300 crkava i manastira i 3.000 nasmejanih i ljubaznih stanovnika. I gde god da ste na Hidri oko vas je more - kristalno čisto i čudesno plavo kao na razglednicama.

Popularno među umetnicima šezdesetih godina, ostrvo Hidra je i danas uspelo da zadrži svoj kosmopolitski karakter. Ono što čini ovo ostrvo jedinstvenim je činjenica da su na celom ostrvu zabranjena motorizovana vozila, zato se spremite za jedini vid prevoza po ostrvu – jahanje magarca, što je ujedno i glavna atrakcija među turistima.

Plaže

Većina plaža na Hidri su stenovite uvalice sa kristalno čistom vodom. Vredi posetiti plažu Avlaki, kao i Hidroneta plažu sa upečatljivim pogledom i kafe-barom na litici. Na plaže Spilia i Molos možete doći taksi-čamcima koji neprestano kruže Hidrom.

Noćni život na Hidri

Noćni život se može okarakterisati kao buran. Neretko ćete čuti od posetilaca da je Hidra – Mikonos u malom. U prevodu – ne tako veliki klubovi, ali sasvim zadovoljavajući za dobar provod na ovom prelepom ostrvu. Većina klubova i barova se nalazi tik uz luku.

Ludu noć na Hidri prati jak doručak uz ambijentalnu muziku u mnogobrojnim kafićima duž Hidre. Vikendom se intenzitet provoda dodatno pojačava, s obzirom na mnogobrojnu posetu Atinjana koji provode svoje neradne dane na ovom trendi ostrvu.
Šta videti na Hidri

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj na Hidri

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Hidri. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu