Hvar

Hvar Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno – istorijske baštine, te atraktivne turističke ponude. Smešten u slikovitom prirodnom okružju, obasjan suncem I morem, predstavlja pravi mediteranski doživljaj. Hvar je neiscrpna riznica prizora, doživljaja i avantura.

Grad je smešten u zoni prave sredozemne klime poznatoj još pod nazivom klima masline, čije je glavno obeležje plavo vedro nebo. Ime mu dolazi od reči PHAROS - grčkog naziva za ostrvo Hvar i grad koji se nekad nalazio na mestu današnjeg Starog Grada.

Dobro jelo (ili spiza - kako se ovde kaže) nezaobilazni je deo hvarske tradicije. Zdrava, lagana, pretežno kuvana hrana (ponajprije riba), začinjena domaćim maslinovim uljem i mirođijom koja raste svuda naokolo, uz čašu dobrog vina - eto zbog čega Hvarani dugi žive I vitko izgledaju.

Slavu i moć Hvar je stekao tokom srednjeg veka kao važna luka u okviru mletačke pomorske imperije. Danas je turističko središte ostrva i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere - gradić nasmejanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu. Hvar I njegova okolina bogati su kulturno istorijskim spomenicima kao što su: tvrđava Fortica, hrvatska katedrala, pozorište, franjevački manastir…
Šta videti na Hvaru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža Pokonji dol

Plaža Pokonji dol

Letnjikovac Hanibal Lučić

Letnjikovac Hanibal Lučić

Plaža vrboska

Plaža vrboska

Plaža Zaraće

Plaža Zaraće

Plaža Gromin Dolac

Plaža Gromin Dolac

Plaža Grebišće

Plaža Grebišće

Dvorac Fortica

Dvorac Fortica

Plaža Mina

Plaža Mina

Smeštaj na Hvaru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Hvaru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Hvar leto 2019, Hvar turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Hvar, smestaj Hvar

Slična mesta u okolini