Ios

Ios Ios je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Santorini u okviru Periferiji Južni Egej, gde sa okolnim ostrvcima i hridima čini zasebnu opštinu.

Ios je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine, udaljeno oko 200 km jugoistočno od Atine. Najbliža okolna ostrva su Sikinos 5 km ka zapadu i Santorini 20 km lka jugu. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu.

Ios spada u ostrva Kiklada koja su položena dalje od kopna, pa uz mesnu sredozemnu klimusa malo padavina postoji stalan nedostatk vode. Zbog toga je ostrvo većim delom sušno i kamenito, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominira maslina.

Privreda Iosa se zasniva na turizmu i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).Ostrvo Ios je izuzetno dobro povezano sa lukom Pirej , sa ostrvima Santorini, Naksos, Paros, i manjim Folegrandos,Sikinos, kao i drugim obližnjim ostrvima.

Ostrvo Ios je poznato po lepim plažama. Još 1970. godine pripadnici Hipi pokreta su otkrili predivnu plažu Milopotas, i od tog vremena Ios postaje odredište mladih. Međutim, u poslednje vreme sve više je i turista koji dolaze porodično jer ima dosta lepih plaža , grade se novi apartmani , za svakog po nešto. Postoje i lepe plaže pored luke, ali i udaljene plaže na ostrvu do kojih se stiže autobusom ili automobilom, motorom, jedna od njih je predivna, Manganari plaža.
Šta videti na Iosu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj na Iosu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Iosu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu