Jagodina

Jagodina Jagodina spada u red većih i važnijih regionalnih centara Srbije. Udaljena je 155 kilometara od Beograda prem Nišu. Cela opština ima 77 000 stanovnika, a sam grad ima 35 000 stanovnika. Grad je smešten na reci Belici, u živopisnoj kotlini.

Za 6 vekova grad je imao tri imena: Jagodna, Jagodina i Svetozarevo. Prvi pisani spomenik datira od 15. jula 1399. godine. To je izveštaj kneginje Milice i njenih sinova Stevana i Vuka dubrovačkoj opštini o nekom Dubrovčaninu. Godine 1946. Jagodina dobija ime Svetozarevo po socijalisti Svetozaru Markoviću.

Jagodina se nalazi na reci Belici u srednjem Pomoravlju, pod kojim, u užem smislu, treba podrazumevati Paraćinsko-jagodinsku kotlinu, odnosno uzan ravničarski pojas sa obe strane toka Velike Morave — od Stalaćke klisure na jugu do Bagrdanskog tesnaca na severu, na kome se razvijaju Paraćin, Ćuprija i Jagodina kao važniji regionalni centri i sedišta istoimenih opština. Gornjovelikomoravska kotlina u kojoj je smeštena Jagodina pruža se meridijanski između Stalaćke i Bagrdanske klisure.

Pomoravlje je relativno bogato spomenicima srednjevekovne kulture, jer je to bila pozornica vaznih istorijskih zbivanja. U neposrednoj blizini Jagodine nalaze se značajni spomenici ove škole-manastiri Ravanica, Manasija, Kalenić, Jošanica i u ruševinama Sićevac. Ostali manje poznati manastiri su Tomić, Jaković i Ivkovački. U Jagodini se nalazi i konak hajduk Veljka Petrovića sa početka 19. veka, kao i tri crkve.

U Jagodini, živeo je i radio veliki srpski književnik, pesnik i slikar, boem i buntovnik Đura Jakšić. On je tada predavao u jagodinskoj realki crtanje, ali od njegovih dela iz tog vremena u gradu nije ništa sačuvano. Posle boravka Đure Jakšića, likovni život dugo ne beleži neki značajniji uspeh.

Jagodina je prepoznatljiva po svom turističkom komleksu u skopu kjeg se nalaze: Muzej Voštanih Figura, Zoološki vrt, Fudbalski Stadion, Gradski Park sa Letnjom Pozornicom i Aqua Park Jagodina.
Šta videti u Jagodini

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Bagrdansko jezero

Bagrdansko jezero

Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo

Zoološki vrt

Zoološki vrt

Smeštaj u Jagodini

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Jagodini. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Jagodina leto 2019, Jagodina turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Jagodina, smestaj Jagodina

Slična mesta u okolini