Jahorina

Jahorina Jahorina - najlepša je planina Bosne i Hercegovine i šire, bar tako kažu obzirom da je konkurencija zaista prevelika. Ipak, Jahorina  je „priča za sebe“ i zaista prva, bar kada je planinski turizam u pitanju. Smeštajni kapaciteti, ski staze i ukupna izgrađena infrastruktura svrstavaju je u red najpopularnijih turističkih destinacija u ovom delu Balkana.

Sinonim „Olimpijska planina“ ili „Olimpijska lepotica“ Jahorina je stekla jer su se velikim delom baš na njoj (olimpijska borilišta na Jahorini) održale čuvene četrnaesete zimske Olimpijske igre u Sarajevu (1984. god.) nadomak koga se pozicionirala i Jahorina.

Jahorina vam nudi ukupno 20 km uređenih staza za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina). Ski centar poseduje četiri žičare i četiri ski-lifta. Pod snegom je prosečno 175 dana u godini, u vremenskom periodu od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosek visine snežnog pokrivača u februaru iznosi ukupno 106 cm.

Prepoznatljiv motiv sa Jahorine su guste šume i bistri planinski izvori i potoci prebogati ribom. Stoga, Jahorina je popularna i privlačna i za ribolov kao i za izletnike i ekskurziste tokom čitave godine, ne samo zimi.

Jahorina pripada sistemu Dinarskih alpa. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1 300 do 1 900 m a njen najviši vrh je Ogorjelica sa 1 916 metara nadmorske visine. Blizina Sarajeva (30 km) i Pala (15 km) ovu turističku destinaciju čini još atraktivnijom i pogodnijom za zimovanje.
Šta videti na Jahorini

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj na Jahorini

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Jahorini. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Jahorina leto 2019, Jahorina turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Jahorina, smestaj Jahorina

Slična mesta u okolini