Kan

Kan Kan je grad u francuskom regionu Alpes Maritimes. Najpoznatiji po svojoj 2,5 km dugoj peščanoj plaži, širokoj 20 m, tj. bulevaru (Boulevard de la Croisette).

Na glasu je kao jedna od najlepših svetskih promenada koju okružuju luksuzni hoteli, galerije, butici i ostale skupe glamurozne trgovine. Inače ovaj bulevar obeležavaju i visoke palme i cvetni „kreveti“ koje tokom godine održava 130 stalno zaposlenih vrtlara.

U Kanu se svake godine održava najpoznatiji filmski festival na svetu. Za Kan možemo reći da nosi auru glamura, prefinjenosti i ekskluzivnosti; od predivnih plaža do mnogobrojnih casina koji su na ovom području prisutni još od 1920. (vezano uz casino, rekord koji je postavljen ovde u Kanu je 16 mil. $ izgubljenih na ruletu u samo jednom potezu, a ponosni vlasnik rekorda je jedan gulfski šeik).

Ukoliko rešite da posetite Kan trebalo bi videti sledeće:

Kroazetu

Kroazeta je glavna ulica u Kanu, na kroazeti se sa jedne strane nalazi palata festivala i obala mora dok sa druge strane je red luksuznih hotela poput: Majestic Barriere, JW Marriott Cannes, InterContinental Carlton, Grand Hyatt Cannes Hotel Martinez. Noćenje u pomenutim hotelima se kreće od 800 evra i do 8000 evra, za poslednji iznos dobijate mogućnost opremanja sobe po vašoj želji.

Atrakcija na Kroazeti: ukoliko vidite da preko od hotela na šetalištu sedi neka bakuta ili dekuta od 80-90 godina na stolici koja nije deo šetališta, imajte na umu da je dotična osoba gost hotela i teška po ko zna koliko miliona pa i milijardi evra. Kroazeta je stecište svakakvih uličnih dešavanja usmerenih u cilju zarađivanja na turistima, možete videti svakakve atrakcije kao što su slikanje sa zmijom, nepomične kipove dok im se ne ubaci koja kovanica, gutače vatre pa i meni fascinantnog atletu koji je svoje telo provukao kroz reket za tenis (naravno reket nije imao mrežicu).

U sklopu Kroazete imate i parkić, ukoliko želute odmarati u hladovini. Na Kroazeti imate otiske dlanova dobitinika Zlatne palme, pa na taj način možete porediti veličinu Vašeg dlana sa njihovim dlanovima.

Rue des Serbs

Srpska ulica je jedna od najlepših ulica u Kanu, 1993. godine (tu negde) bio je raspisan referendum na kome se predlagalo da se ulici promeni ime, stanovnici Kana su odbili promenu imena i ostali privrženi istorijskom prijateljstvu između dva naroda.

Rue Meynadier

Ovo je šoping ulica namenjena srednjem staležu, u ovoj ulici možete kupiti kvalitetne i jeftinije stvari kao što su krpice, suveniri, slike, kozmetika i sve ostalo što se može prodati turistima (uglavnom su prodavnice koje su u vlasništvu Jevreja pa se možda možete i cenkati).

Sve lepote Kana možete obići pešaka, mada možete koristiti i gradski autobus koji ima razvijene i česte linije. 1998. godine flotu gradskih autobusa većinom su činili autobusi marke Ikarbus.

Ukoliko šetate gradom makar išli na plažu, moj savet Vam je da obujete sandale ili patike, nikako nemojte ići kroz grad u papučama jer na taj način odajete utisak „seljačine“ koja će biti predmet zgroženih pogleda. Nakon povratka sa plaže NIKAKO ne kačiti peškir na ogradu terase da se suši ili nedaj bože isti tresti preko ograde.

Prilikom izlaska u večernje sate obući se fensi (košulja, sandale elegantne bermudice ili lanene pantalone) savet curama za oblačenje NE OBLAČITI SE KAO ZA IZLAZAK U SRBIJI (SPLAV I OSTALA „FENSI„ MESTA) zato što je taj stil oblačenja rezervisan za prostitutke ali za klasu „dno dna“. Prostitucija u Kanu je veoma zastupljena, onaj vid prostitucije koja je vidljiva, je ulična prostitucija. Pošto je zakonom zabranjeno prrostitutkama da stoje na ulici i na taj način vrebaju svoju klijentelu one su sada smeštene u svojim automobilima koji su parkirani sa strane na ulici, takođe imate i parking koji je namenjen ovoj delatnosti. Parkirate auto na parking i čekate da Vam cura priđe. Krajem devedesetih 80% cura je bilo sa prostora EX-YU.

Problem sa kojim se možete sresti u Francuskoj  je taj da deklaracija na proizvodima u prodavnicama bude samo na Francuskom jeziku, tako sam se ja zaj... pa sam umesto podloge za picu kupio neke slatke podloge za nemam pojma kakve palačinke, pa sam dobio slatku picu.

Cene u prodavnicama su jeftinije nego u Srbiji pa stoga možete se slobodno osloniti na njihove markete. Na plažama ne obraćajte se trgovcima (crncima) zato što su dosadniji od onih cigana na buvljim pijacama.

Nijednu plažu ne bih izdvojio posebno, pošto su sve one iste, ono što morate videti to je međunarodni festival vatrometa koji se održava jednom nedeljno (ranijih godina to je bilo utorkom). Vatromet je siinhronizovan sa muzikom i u njenom se ritmu ispaljuju rakete, ispaljivanje se vrši sa brodova i najbolji filing je praćenje vatrometa sa plaže.

Možete otići i na brdo koje se zove Super Kan, na kome se nalaze samo vile multimilionera, ali nećete ništa posebno videti zbog visokih ograda.

Savet: Uvek nosite sitne kovanice za toalet sa sobom zato što ne postoje usamljeni ćoškovi kuda ne prolaze ljudi.


Šta videti u Kanu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Kanu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kanu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kan leto 2019, Kan turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kan, smestaj Kan

Slična mesta u okolini