Kavala

Kavala Kavala je glavni grad okruga Kavala, na jugozapadu periferije Istočna Makedonija i Trakija. To je najveći grad i najvažnijo privredno i obrazovno središte ove periferije.

Kavala je udaljena 165 km od Soluna (istočno) i 680 km od Atine.

Kavala se nalazi na severnoj obali Orfanski zaliv, dela Egejskog mora. Grad se nalazi na brdovitom terenu, a središte grada je smešteno na kamenitom poluostrvu Panagija zbog strateške važnosti. Iznad grada pružaju se padine planine Lekani.

Grad je osnovan od strane naseljenika sa ostrva Paros u 6. vek p. n. e. pod imenom "Neapolis" (Novi Grad). Grad je postao mesno središte. Neapolis je postao starorimski grad 168. p. n. e. zadržavši naziv, da bi u vreme Vizantije prozvan "Hristopolj". Iz ovog vremena potiče gradska tvrđava. Slovensko stanovništv o na okolnim brdima grad je zvalo "Morunac", najverovatnije izvedeno od reči "more".

Kavala je dugo bila u sastavu otomanskog carstva, u razdoblju od 1371. do 1912. g. Tokom ovog petovekovnog razdoblja najblisatvije vreme bilo je vreme sredine 16. veka, kada je veliki vezir bio Ibrahim Paša, Grk poreklom. Tada je grad dobio akvedukt. Grad se tada širi i izlazi iz gradskih zidina.


Šta videti u Kavali

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Kavali

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kavali. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu