Kladovo

Kladovo Varošica Kladovo nalazi se na krajnjem istoku Srbije, na granici sa Rumunijom, u oblasti zvanoj Ključ koja je tako nazvana po velikom mendru koji Dunav prtavi pri izlasku iz Đerdapske klisure. Grad se smestio na samoj obali Dunava, 10 kilometara nizvodno od Hidroelektrane "Đerdap I", na prostranom ravničarskom platou čija nadmorska visina iznosi samo 67 metara. U samom gradu živi oko 10.000 stanovnika.

Do Kladova se moze stici iz tri pravca, Iz pravca Beograda, Nisa i Rumunije.

Ukoliko idete iz Beograda ka Kladovu, pripremite fotoaparate jer Vas ocekuju neverovatne fotografije. Najbolje fotografije mogu napraviti oni koji se na ovaj put upucuju automobilom, dok ce oni koji budu putovali autobusom u velikoj meri biti uskraceni za neke a mozda i sve fotografije.

Dugo putovanje autobusom u trajanju od 5h (oko 260km) pocinje sa BAS-ove stanice u Beogradu, obratite paznju na rezervaciju sedista i trudite se da je ispostujete posto je uvek guzva u autobusu.

Prevoznika kojeg bih ja preporucio je Litas (mozete i Top Turist ali ne putuje kroz Djerdapsku klisuru, ali o ovom alternativnom pravcu drugom prilikom), zato sto su autobusi novi, cisti i udobni (za razliku od pre par godina gde su isti bili u fazi raspada, bucni, bez klime i iz njih izlazite namirisani izduvnim gasovima, a o  dizajnu enterijera je posebna prica kao da su ih dizajnirali Kusturicini filmski junaci, misli se na Litasove autobuse).

Kada je najbolje posetiti Kladovo?

Kladovo za posetu je najbolje od sredine Juna pa sve do kraja Avgusta, zato sto je tada ovo malo mesto puno ljudima koji dolaze na odmor iz svih krajeva Evrope (najvecim delom su to nasi ljudi koji su na privremenom radu u inostranstvu, koji traje ceo zivot), pored pomenutih imate i dosta stranaca koji posete ovo lepo mesto a nalaze se na proputovanju ka crnom moru (pomenute bajkere i bicikliste), tu su i sportisti koji dolaze na sportske pripreme i Rumuni sa one strane dunava koji dolaze u nocni zivot.

Nocni zivot je bogat, na raspolaganju su Vam kafici, kafane, restorani i etno ugostiteljski objekti. Budite oprezni kod porucivanja hrane, mozete slobodno bilo gde jesti izuzev specijalitete od ribe, ako zelite jesti ribu onda potrazite riblji restoran ili se raspitajte kod mestana gde vam preporucuje da pojedete ribu, zato sto mnogi restorani ne shvataju da je potrebno imati svezu ribu u ponudi i kuvara koji ume da je sprema. Sto se tice dobre klope i restorana sa tradicijom to je Jezero, nema promasaja i mislom da je to najstarija kafana u Kladovu.

Lokalci su ok i nisu agresivni ako se ponasate kao gosti, ukoliko mislite da su svi oni tu zbog Vas bice vam ovo najgori odmor u zivotu. Ukoliko se lepo ponasate i uvazavate domacine bice to jedan dobar provod, domacini nisu cicije, druzeljubivi su i ucinice sve da se lepo provedete. Kladovo za sada jos uvek nije otkriveno od strane industrije prosjaka, nema dzeparosa i obijanje automobila je velika retkost.

U kladovu ne postoji pauk i ne naplacuje se parking.

Sto se smestaja tice imate na raspolaganju dva hotela, u jednom verovatno ne primaju platne kartice i u njemu se cesto organizuju svadbene i druge proslave, dok drugi hotel ima prelepu terasu sa pogledom na plazu. Takodje imate na raspolaganju i privatni smestaj koji se pre par godina poceo razvijati i u Kladovu kao i taksi usluge. Kladovo raspolaze se prelepom pescanom plazom na kojoj imate i teren za odbojku na pesku i pratece aktivnosti na plazi, plaza je veoma posecena kako od strane gostiju i mestana tako i od strane suseda iz Rumunije.
Šta videti u Kladovu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Gradska plaža

Gradska plaža

Kastrum Diana

Kastrum Diana

Trajanova tabla

Trajanova tabla

Tvrđava Fetislam

Tvrđava Fetislam

Smeštaj u Kladovu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kladovu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kladovo leto 2019, Kladovo turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kladovo, smestaj Kladovo

Slična mesta u okolini