Knjaževac

Knjaževac Grad Knjaževac nastao je na ušću Svrljiškog i Trgoviškog Timoka, reka koje ovde zajedno formiraju Beli Timok. Na putu je Niš–Zaječar, od Zaječara udaljen 40 km, dok ga od Beograda deli 173 km.

Istraživanja kažu da je ovde postojalo rimsko naselje koje se zvalo Timacum Maius (Veliki Timok), dok se prvi put pod imenom Gurgusovac pominje u 17. veku. U tadašnjoj Srbiji za ovo mesto čulo se zbog Gurgusovačke kule, koju je knez Aleksandar Karađorđević koristio kao zatvor za političke krivce.

Stari deo ove varoši, poznat i kao “Cigan mala”, danas je prepun modernih zanatlijskih i trgovačkih radnji, ali je sačuvana autentična arhitektura i duh starih vremena. Kameni most u Knjaževcu sagrađen je 1913. i predstavlja jedan od simbola grada.

Džervinovo brdo je, inače, lokacija najstarijih vinograda u ovom kraju. Knjaževački vinogradari koji, pored drugih, gaje i autohtone sorte – prokupac, vranac i plovdinu, inicijatori su Sajma pršute, vina i sira, koji postaje tradicionalan. U Knjaževcu se svakog maja organizuje i Sajam vina.
Šta videti u Knjaževcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Rgoška banja

Rgoška banja

Vodopad Suvodol

Vodopad Suvodol

Gurgusovačka kula

Gurgusovačka kula

Timacum Minus

Timacum Minus

Smeštaj u Knjaževcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Knjaževcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Knjaževac leto 2019, Knjaževac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Knjaževac, smestaj Knjaževac

Slična mesta u okolini