Koper

Koper Koper je jedan od većih gardova u jugozapadnom delu Slovenije. Bliže rečeno grad koji izlazi na more I samo 20 kilometara udaljen je od Trsta. Koper je ujedno ime I malog zaliva Jadranskog mora. Grad je u ravnici, okružen brdima pa tokom leta pruža pravo uživanje u šarmu prirode.

Najpoznatija turistička atrakcija Kopera je Staro Mestno Jedro. To je deo starog grada koji sadrži veći broj atrakcija zajedno:
 • Kapračiov Trg sa Tavernom I gotska zgrada iz 15. veka
 • Spomenik Svetog Justina I fontana,
 • Fontana Da Ponte, najveća Fontana u gradu
 • Vrata Muda (Kapija trenutnog časa),
 • Pretorijanska Palata iz 1462 godine, na prvom spratu su kafe – bar I galerija
 • Gradska katedrala I kula,
 • Trg Brolo sa parkom
 • Fontičo sa herlandičkim ukrasom
 • Palata Tarsia
 • Almerigogna palata
 • De Beli palata
Turistima je u Koperu zanimljivo da se kod Titovog Trga, popnu na zvonik - nekadašnje rimsko utvrđenje, visoko 43 metara tj 204 stepenika, a odatle se pruža pogled na široku panoramu grada.

Ovaj grad je takođe jedan od trgovačkih centara pa u njemu nećete brinuti da li ste gladni, jer sadrži veliki broj poznatih hipermarketa (Metro, Interšpar...).

Jedan od razloga zbog čeka posetioci vole Koper, jeste najveći akvapark na slovenačkoj obali – Aquapark Žusterna. Možete se brčkati ili plivati u nekom od otvorenih ili zatvorenih bazena, sa toplom morskom ili slatkom vodom. Ovo je jedno od retkih mesta gde se nailazi na  jedinstvene rimsko – irske kupke, kupke u mineralizovanim bazenima, turska kupka I finska sauna. Tu je I restoran u kom možete uživati u mediteranskim ili internacionalnim jelima.

Za one koji žele da čuju nešto više o nekadašnjoj rimskoj, venecijanskoj I regionalnoj kulturi I umetnosti, preporučljivo je da obiđu Regionalni Muzej u Koperu. U središnjem delu sastava muzeja nalazi se palata Belgramoni-Tacco, koja datira od 17. veka. Unutra se mogu videti arheološke zbirke sa predmetima nađenim u Istri, zatim slike nekadašnjeg nameštaja I načina života kao I drvene statue. Palata takođe poseduje I prelep vrt u kome možete predahnuti I razgledti ostale statue.

Ako je leto suviše vruće ili zima nedovoljno hladna, ako proleće I jesen nisu po volji, željni ste relaksacije I nečega novog, preporučujem vam da posetite Koper, upoznate deo kulture, dobre ljude, brčkate se u bazenima, I zaboravite na svakodnevnicu I stres.


Šta videti u Koperu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Koperu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Koperu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Koper leto 2019, Koper turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Koper, smestaj Koper

Slična mesta u okolini