Koruška

Koruška

Koruška - riznica iznenađenja!

Koruška obuhvata površinu tri doline - Mežiške, Dravske i Mislinjske, te tri planinska lanca - Pohorje, Karavanke i Savinjske Alpe, koje daju pokrajini pečat jedinstvene originalnosti i čvrstoće. S nekoliko hiljada kilometara kvadratnih i nešto više od sedamdeset i dvije hiljade stanovnika pokrajina spada među manje slovenačke regije.

Takođe je jedna od najstarijih slovenačkih industrijskih regija. U prošlim vekovima ovde je razvijeno rudarstvo - navodno su ovde rudarili već u rimsko doba, a nakon njih ovde su procvale železare i drvna industrija.

Netaknuta planinska priroda i šume s razgranatom mrežom planinskih puteva i staza nude razne mogućnosti istraživačkih lutanja po vrhovima Pece i Raduhe, po širokim prostranstvima Uršlje gore i Olševe, Smrekovškog pogorja, Zapadnog Pohorja ili Kozjaka, te na padinama slikovitih alpskih dolina. Jednako su lepe i uzbudljive i stanice na tim putevima gde će svakog putnika dočekati robusno, ali dobrodušno gostoprimstvo domaćina, ponosnih naslednika „samorastnika“.

Čari Koruške ne smemo, dakle, tražiti u veličanstvenim monumentima, nego u sitnim dragocenostima, koje su oblikovali priroda i čovek, zajedno ili svako za sebe. Mnogo ih je i razbacane su po skrivenim uglovima naselja i okolnim gorskim dolinama koje se uzdižu ispod moćnih vrhova. Odnosno, kako za Korušku kažu oni koji ovde redovno otkrivaju njene osobine te se uz njih predaju svojstvenim adrenalinskim doživljajima: „individualnost sa sitnim dragocenostima i kutcima divljine usred civilizacije – kao da je na kraju sveta, a ustvari je na raskrsnici Evrope“.

Izvor: rra Koroška


Šta videti u Koruškoj

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Koruškoj

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Koruškoj. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Koruška leto 2019, Koruška turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Koruška, smestaj Koruška

Slična mesta u okolini