Kotor

Kotor Kotor je srednjovekovni grad smešten u dnu prelepog zaliva Jadrana. Ovaj dobro očuvani grad, koga krasi srednjovekovna arhitektura i mnogobrojni spomenici kulturnog nasleđa, je pod zaštitom UNESCO što je jedan od dobrih razloga da dođete i da se uverite sami zašto je Kotor poseban primorski grad. Istorija kao i kultura Kotora je jako bogata, njim su vladali Iliri, Vizantijci, Mlečani, Austrijanci, Francuzi…

Kotor je smešten na uskoj ravnici ispod Lovćena, na istočnoj strani Kotorskog zaliva. Stari grad, koji je zapravo njegov centar, je okružen zidinama koje su dugačke 4,5 km. Te zidine se prostiru od mora uz obronke brda Sv. Ivana do tvrđave na vrhu. Ako imate priliku da boravite u ovom gradu onada svakako ne smete propusti da se se popnete na vrh bedema, čija je ukupna dužina glavnog uspona oko 1200 metara, a ima oko 1350 stepenika.

Ako ste ljubitelj primorske kuhinje imaćete veliki izbor restorana u kojima ćete imati priliku da probate mnoge riblje specijalitete, a među njima domaći riblji brodet, to je zapravo riblja čorba sa većim komadima ribe, riže i određenih začina. A za ljubitelje slatkiša tu su kotorske njoke ili se možete počastiti frustulama, suvim i hrskavim kolačima.

Tokom leta se organizuju mnogobrojni koncerti koji se izvode u jednom broju muzeja, kotorskih starih crkava i koncertnih dvorana, zatim tu su i ribarske fešte, karnevali, letnje večeri. Poznata manifestacija Bokeljsa noć, svakako i najinteresantnija za turiste upravo zbog dobre vesele atmosfere i lepog prizora, ukrašenih čamaca koji se takmiče za najlepši uređeni čamac. Kotor takođe nudi veliki izbor kafića, klubova, diskoteka I može se reći da je to grad sa najboljim provodom u Crnoj Gori.

Pošto je broj pešečanih plaža sveden na minimum, možete se sunčati i kupati na nekoliko kamenih plaža i to uglavnom ispred hotela. Ako ste ipak pristalica peščanih plaža, postoje dve pešcane plaže, veoma malih kapaciteta, a nalaze se u mestima Orahovac i Ljuta stim što su udaljene nekoliko kilometara od centra grada sa pravcem prema Risnu.


Šta videti u Kotoru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Tvrdjava Sveti Ivan

Tvrdjava Sveti Ivan

Trg od Oružja

Trg od Oružja

Palata Pima

Palata Pima

Trg od brašna

Trg od brašna

Pogled na Boku kotorsku

Pogled na Boku kotorsku

Palata Beskuća

Palata Beskuća

Palata Bizanti

Palata Bizanti

Palata Buća

Palata Buća

Smeštaj u Kotoru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kotoru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu