Kragujevac

Kragujevac Kragujevac je kulturno prosvetni, administrativni i politički centar Šumadije. Nalazi se u centralnoj Srbiji, 140 km južno od Beograda na površini od 853 kvadratnih kilometara. Izgrađen je na reci Lepenici u podnožju planine Rudnik. Na području grada vlada umereno kontinentalna klima, prosečna nadmorska visina iznosi oko 200 metara. U gradu živi oko 150000 stanovnika.

U pisanim spisima grad se prvi put pominje 1476 godine pod imenom “Kragujevdža”. Svoj procvat doživljava u periodu od 1818 do 1841 godine kada ga je knez Miloš Obrenović proglasio prestonicom Srbije. Industrijski razvoj Kragujevca započinje u periodu posle drugog svedskog rada, grad je i danas poznat po automobilskoj industriji.

Ukoliko Vas put nanese u Kragujevac obavezno posetite: Narodni muzej, Gradsku kuću, Muzej stara livnica, spomen park 21 oktobar, spomen park Šumarice.
Šta videti u Kragujevcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Jezero Bubanj

Jezero Bubanj

Jezero u Šumaricama

Jezero u Šumaricama

Gružansko jezero

Gružansko jezero

Akvarijum

Akvarijum

Amidžin konak

Amidžin konak

Smeštaj u Kragujevcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kragujevcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kragujevac leto 2019, Kragujevac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kragujevac, smestaj Kragujevac

Slična mesta u okolini