Kraljevo

Kraljevo Kraljevo je grad u Srbiji u Raškom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 63030 stanovnika. Kraljevo se nalazi na trima rekama: Ibar, Zapadna Morava i Ribnica.

Gradski grb se sastoji od sedam kruna, što simbolizuje krunisanje sedam kraljeva u Manastiru Žiča, koji se nalazi na 5 km od centra grada. Kraljevo je administrativni, privredni, sportski i kulturni centar uže Srbije. Takođe i raskrsnica važnih magistralnih pravaca.

Pored uloge opštinskog i administrativnog centra, grad Kraljevo ima i ulogu ekonomskog trgovinskog i industrijskog centra jugozapadne Srbije, centra gde su koncentrisani skoro svi privredni kapaciteti. Grad Kraljevo spada u grupu privredno razvijenih gradova u Republici Srbiji. Privredna aktivnost se odvija u 11 sektora ali najveći uticaj na privredna kretanja imaju preduzeća iz trgovine i prerađivačke industrije. Zahvaljujući dobrom geografsko-saobraćajnom položaju, grad Kraljevo je trgovinski centar Raškog okruga. Takođe, blizina aerodroma "Morava" u Lađevcima koji će se od proleća 2012.godini koristiti za kargo i civilni saobraćaj od velike je važnosti za grad Kraljevo zbog pospešivanja izvoza posebno poljoprivrednih proizvoda, ali i doprinosa razvoju turizma.

U okolini Kraljeva ima mnogo banjskih lečilišta: Vrnjačka, Mataruška, Bogutovačka i Sirčanska Banja. Tokom cele godine se održavaju turističko-kulturne manifestacije, Kraljevačko kulturno leto, pasuljijada, razni sajmovi, koncerti, a najveća je i najpoznatija manifestacija Veseli spust niz Ibar od Magliča do Kraljeva.

U neposrednoj blizini Kraljea nalazi se Žiča (XIII vek), jedan od najznačajnijih i najreprezentativnijih srpski srednjovekovnih manastira. Manastir Studenica, koga je osnovao Stefan Nemanja 1190,  još jedan od bisera srpskog srednjevekovnog graditeljstva i jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi na teritoriji Kraljeva. Od 1986. godine se nalazi na listi svetske kulturne baštine i pod zaštitom je UNESCO-a.
Šta videti u Kraljevu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno kuća Oaza mira Lopatnica

Etno kuća Oaza mira Lopatnica

Plaža Žiča

Plaža Žiča

Geneva (Ženeva)

Geneva (Ženeva)

Spomenik srpskom vojniku

Spomenik srpskom vojniku

Biser Lopatnice

Biser Lopatnice

Kupalište Bele Stene

Kupalište Bele Stene

Ratkov vir

Ratkov vir

Adranska rivijera

Adranska rivijera

Smeštaj u Kraljevu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kraljevu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kraljevo leto 2019, Kraljevo turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kraljevo, smestaj Kraljevo

Slična mesta u okolini