Krit

Krit Krit je ostrvo u Sredozemnom moru na krajnjem jugu Grčke. Čuven je po Minojskoj civilizaciji i palati u Knososu. Krit je sa 8.331,231 km² površine najveće ostrvo Grčke i peto po veličini u Mediteranu. Dužina obale je 1.040 kilometara. Ostrvo Gavdos ispred jugozapadne obale Krita je najjužnija naseljena tačka Evrope.

Na ostrvu danas živi 600.159 stanovnika. Glavno stanovništvo su Grci, ali se u letnjim mesecima broj naglo poveća zbog velikog broja inostranih turista. Poslednjih decenija Krit je doživeo značajan rast stanovništva zahvaljujući razvoju turizma.

Najveći grad na ostrvu i upravno središte je Iraklion, sa oko 140.000 stanovnika. Ostali značajni gradovi su Kanija, Retimno, Agios Nikolaos, Jerapetra.

Iraklion ili Heraklion ili Iraklio je glavni grad istoimenog okruga Iraklion u okviru periferije Krit. To je najveći grad južne Grčke i njenog najvećeg i najznačajnijeg ostrva Krita.

Knosos je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta bronzanog doba i najveće nalazište na grčkom ostrvu Kritu. Pretpostavlja se da je bio centar minojske civilizacije i kulture. Nalazi se 6 kilometara od Irakliona, glavnog grada Krita. Otkrio ga je 1878. godine Minos Kalokerinos, ali je najznačajnija iskopavanja vodio Artur Evans.

Veličina, broj i značaj otkrića u Knososu dokazuje da je ovo bio dvorac jednog od najznačajnijih i najmoćnijih vladara na Kritu. Građevine pokrivaju površinu od 1 hektara, stotine prostorija povezane su u veliku celinu. Složenost arhitektonskog plana ovu građevinu dovodi u vezu sa legendarnim Lavirintom, koji opisuju antički autori.

Turizam je poslednjih decenija postao veoma važna privredna grana. Krit je danas prvorazredno turističko odredište sa nekoliko međunarodno poznatih turističkih mesta (Hersonisos, Ajos Nikolaos).

specialis.rs je napravio divan video klip o Kritu, koji će Vam sigurno pomoći da se odlučite za odmor baš ovdeŠta videti na Kritu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža Hersonisos

Plaža Hersonisos

Plaža Elafonisi

Plaža Elafonisi

Plaža Balos

Plaža Balos

Plaže Bali

Plaže Bali

Plaža Vai

Plaža Vai

Plaža Balos

Plaža Balos

Plaža Belgrina

Plaža Belgrina

Plaža Triopetra

Plaža Triopetra

Smeštaj na Kritu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Kritu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu