Kruševac

Kruševac Kruševac, srednjovekovni prestoni grad kneza Lazara, nalazi se u središnjem delu Srbije, 194 kilometra jugoistočno od Beograda. Smestio se u pitomoj Kruševačkoj kotlini koja se prostire između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

To je danas moderan grad, administrativni, ekonomski i kulturni centar Rasinskog okruga u čiji sastav još ulaze opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac.

Kruševac je dobro saobraćajno povezan sa ostalim delovima Srbije. Do njega se iz Beograda stiže auto putem prema Nišu preko odvajanja u Pojatama, odakle do Kruševca ima još 23 kilometra. Nalazi se na poprečnom saobraćajnom pravcu centralne Srbije; Pojate - Kruševac - Trstenik - Kraljevo - Čačak - Užice. Teritorijom opštine Kruševac teku reke Zapadna Morava, Rasina, Pepeljuša i Ribarska reka. Trećina površine opštine je pod šumom, sa velikim šumskim kopleksom na Jastrepcu.

Kruševac i njegova okolina predstavlja jedan od krajeva Srbije koji poseduje velike turističke potencijale. Prepoznatljiv je ovaj grad, kako po svojoj slavnoj istoriji i bogatoj tradiciji, tako i po vrednim ljudima otvorenog duha i dobre naravi, sa posebnim darom za humor i glumu, u Srbiji poznatim po nadimku Čarapani. Kruševac se prepoznaje i po monumentalnom spomeniku kosovskim junacima koji dominira centrom grada i predstavlja simbol grada pod Bagdalom. Posebnu znamenitu celinu Kruševca čini Arheološki park, koji obuhvata zidine srednjovekovnog grada kneza Lazara, dvorsku crkvu Lazaricu, spomenik knezu Lazaru i Narodni muzej Kruševca. Svojom lepotom pažnju posetilaca Kruševca pleni i Gradska kuća, velelepna palata podignuta 1904. u duhu neoklasicizma, sa jedinstvenom salom sa mozaicima.

Većina Kruševljana kaže da je u njihov grad najbolje doći u junu kada traju "Vidovdanske svečanosti". Tada se u gradu pod Bagdalom na više lokacija organizuju brojne kulturne manifestacije, od porte crkve Lazarice, preko platoa u centru grada, do amfiteatra u memorijalnom parku "Slobodište". Najveći praznik u Kruševacu je svakako Vidovdan, dan pogibije kneza Lazara. To je gradska slava. Od ostalih kulturnih manifestacija Kruševljani svojim gostima preporučuju Kulturno leto, Festival humora i satire "Zlatna kaciga", Pozorišne dane i druge brojne manifestacije.
Šta videti u Kruševcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Podrum Radenković Trnavci

Podrum Radenković Trnavci

Tvrđava Stalać

Tvrđava Stalać

Ribarska banja

Ribarska banja

Fontana Vina

Fontana Vina

Gradska kuća

Gradska kuća

Smeštaj u Kruševcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kruševcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kruševac leto 2019, Kruševac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kruševac, smestaj Kruševac

Slična mesta u okolini