Kumanovo

Kumanovo Kumanovo je treći po veličini grad u Republici Makedoniji, posle Skoplja i Bitolja. To je i sedište istoimene opštine Kumanovo, kao i glavo gradsko naselje Severoistočne oblasti u okviru države. Nalazi se u severoistočnom delu Makedonije na nadmorskoj visini od 344 metra. Kroz njega protiču reke Lipovka i Kojnarka.

U gradu postoji značajna metalna i tekstilna industrija. Kumanovo ima dobre putne i železničke komunikacije sa Velesom, Skopljem i Srbijom na severu. Put preko Krive Palanke vodi do bugarske granice. Skopski aerodrom se nalazi oko 20 kilometara južno od grada.

U gradu koji je relativno novijeg datuma, značajni objekti su; Eski džamija, crkva Sv. Nikole. Okolina Kumanova ima puno značajnije spomenike, najznačajniji je svakako crkva Sv. Đorđa u gradiću Staro Nagoričane, Manastir Karpino blizu sela Orah, te manastrirska crkva Uspenja Bogorodice u selu Matejče, crkvica Sv. Petka u selu Mlado Nagoričane.
Šta videti u Kumanovu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Megalitska opsvervatorija

Megalitska opsvervatorija

Smeštaj u Kumanovu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kumanovu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kumanovo leto 2019, Kumanovo turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kumanovo, smestaj Kumanovo

Slična mesta u okolini