Kušadasi

Kušadasi Kušadasi je primorski grad u Turskoj i veoma popularno letovalište na obali Egejskog mora. Nekada malo ribarsko naselje, Kušadasi je danas stecište turista iz Velike Britanije, Irske, zemalja Beneluksa i bivše Jugoslavije. Prema popisu grad broji 50000 stanovnika, dok za vreme letnje sezone, u Kušadasiju boravi do milion turista.

Tokom vekova grad je bio poznat kao Neopolis, Novi efes i Scala Nuova. U antičko doba, na mestu današnjeg Kušadasija, nalazio se antički grad Neopolis, koji je bio pod upravom jednog od najsnažnijih gradova Sredozemlja, Efesa.

Savremeni naziv grad dobija po poluostrvu na izlasku iz centra grada, koje je pre spajanja sa sprudom bio ostrvo. Naziv je zapravo kovanica od dve reči: ostrvo (turski ada) i ptica (turski Kus). Spomenuto poluostrvo dominira pogledom, ako se Kušadasiju prilazi sa mora, ili ako se isto preleće avionom. Na poluostrvu nalaze se utvrđenje, svetionik i mali zoološki vrt.

24 kilometra južno od Kušadasija nalazi se nacionalni park, iz koga se pruža pogled ka susednoj Grčkoj i ostrvu Samos. U okolini Kušadasija nalaze se antički gradovi Efes (18 km), Didim, Prijena i Milet.

Kušadasi krasi sedam predivnih plaža, nacionalni park, mnogobrojni restorani, turski barovi do kojih lako možete doći malim autobusima-dolmušima. Sam centar grada je dinamičan, pun različitih mesta za izlaske dok se van grada nalazi veliki broj hotela i plaža u mirnom okruženju.


Šta videti u Kušadasiju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Pamukkale

Pamukkale

Gradska Plaža

Gradska Plaža

Plaža Kuštur

Plaža Kuštur

Ladies beach

Ladies beach

Long Beach

Long Beach

Diamond Beach – Gold Beach

Diamond Beach – Gold Beach

Plaža Silver

Plaža Silver

Efes

Efes

Smeštaj u Kušadasiju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Kušadasiju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Kušadasi leto 2019, Kušadasi turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Kušadasi, smestaj Kušadasi

Slična mesta u okolini