Lazarevac

Lazarevac Uporedo sa sve ozbiljnijim razmišljanjima o svestranom unapređenju poljoprivredne proizvodnje u Lazarevcu, i turizam izbija u prvi plan. Već sada se putnicima koji Ibarskom magistralom iz Beograda kreću ka Valjevo, Čačku, Užicu, Zlatiboru i Tari, ili se sa Kopanika, iz Novog Pazara i Kraljeva vraćaju ka Beogradu, Novom Sadu, iz Lazarevca poručuje: „Nemoj moju kapiju da prođeš“. Predlažu im se različiti turistički programi:

Industrijski turizam: obilazak površinskih kopova uglja, „mesečev pejsaž“ sa vidikovca Volujak. Proizvodnja uglja zahteva skidanje plodnih oranica, izmeštanje reka i nestajanje sela, a kada se eksploatacija okonča, ostaje površina koja liči na mesečev pejzaž. To je neminovnost i danak koji ovaj kraj plaća za dobro cele zemlje. Ipak, novonastalo okruženje ima sjajne kapacitete koji se u Lazarevcu planiraju iskoristiti na pravi način.
Jedan deo tih površina je rekultivisan. Brdovita područja pošumljena su, a u udolinama formirana su mala jezera, što ovaj prostor čini idealnim za rekreativni odmor. Na ovim prostorima postoji preko dvadeset malih jezera okruženih živopisnom šumom. Sve su to potencijali koji se mogu iskoristiti kako za rekreativni tako i za sportski turizam.

Kulturno-istorijsko nasleđe: spomen-obeležje knezu Stanoju, jednom od prvih koga su dahije pogubile uoči Prvog srpskog ustanka; Staro vojničko groblje, Spomen-kosturnica poginulih u Prvom svetskom ratu, Vrače brdo kao podsetnici na čuvenu Kolubarsku bitku, Moderna galerija, ambijentalna celina „Kamengrad“, „Čarobni vrt“ vajara Bogosava Živkovića u selu Leskovcu, izuzetna turistička atrakcija koja je postala poznata široj javnosti kada ju je posetio nekadašnji američki predsednik Džimi Karter.

Verski turizam: Hram Svetog velikomučenika Dimitrija - Spomen kosturnica ratnika izginulih u Kolubarskoj bici 1914. godine, crkve brvnare u Vreocima, Baroševcu i Brajkovcu, manastir u Ćelijama u kome su, po legendi, boravili Sveti vrači Kuzman i Damjan...

Sportsko-rekreativni turizam: savremeni Sportski centar, strelište „Tamnava“, jezero Očaga i još 20 jezera u okolini Lazarevca. Rekreativni kompleks Očaga zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi Lazarevca. Leži neposredno uz magistralni put prema Čačku, Užicu i dalje prema moru. Udaljen je od Beograda svega 55 km. Jezero ima izvorsku vodu koja se svakodnevno filtrira savremenim uređajima i podleže propisima rečnih voda koje se koriste za kupanje i sportove na vodi. Dubina jezera je 6 metara, a kapacitet oko 6.000 kupača dnevno. Izgrađene su dve olimpijske skakaonice sa po tri nivoa, tobogan sa bazenom za decu i omladinu. Prostor oko samog jezera je zatravljen i uređen stazama za šetače i klupama. Oko jezera su urađeni tereni za male sportove ( odbojka na pesku, fudbal na pesku... ). Jezero je osvetljeno tako da se i noću može koristiti za različite manifestacije. Posetiocima su na raspolaganju restoran i veliki parking. To je veliki kompleks koji je samo delom izgrađen, a pruža mogućnosti za pravljenje sportskog kampa, ili vikend odmarališta, nadomak Beograda sa svim mogućim pratećim sadržajima.
Šta videti u Lazarevcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Jezero Očaga

Jezero Očaga

Etno selo Babina reka

Etno selo Babina reka

Smeštaj u Lazarevcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Lazarevcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Lazarevac leto 2019, Lazarevac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Lazarevac, smestaj Lazarevac

Slična mesta u okolini