Leskovac

Leskovac Grad Leskovac nalazi se na jugu Srbije, 298 kilometara južno od Beograda, na međunarodnom drumskom i železničkom pravcu za Makedoniju i Grčku. Posle Niša to je najveći grad južne Srbije. Smestio se u središte prostrane i plodne Leskovačke kotline, na reci Veternici, podno brda Hisar. Ranije u bivšoj Jugoslaviji Leskovac je bio poznat kao grad tekstila nazivan "srpskim Mančesterom", a danas je poznat po roštilju i drugim specijalitetima mesa sa žara, kao i po proizvodnji paprike koja predstavlja jedan od simbola ovog kraja.

Leskovac predstavlja jedno od većih saobraćajnih čvorišta Srbije. Kroz njega prolazi evropski drumski i železnički Koridor 10. Međunarodni auto put E 75 od Beograda, preko Niša, Leskovca i Vranja vodi dalje na jug prema Skoplju i Atini, kao i međunarodna železnička pruga koja je kroz Leskovac prošla davne 1886. godine. Regionalni putevima Leskovac je preko Vlasotinca i Babušnice povezan sa Pirotom na severoistoku, a preko Lebana i Medveđe sa Prištinom na jugozapadu. Leskovac je od Niša na severu udaljen 45 kilometara.

Leskovac sa svojom okolinom, okružen planinama, manastirima starim više od pet vekova, kanjonom reke Vučjanke, Sijarinskom banjom, arheološkim lokalitetima Justinijana Prima kraj Lebana, Skobaljić grad kraj Vučja, Brnjička kulturna grupa u basenu Južne Morave, Etno-arheološki park na Hisaru, Gradac kod Zlokućana i Nekropola u Maloj Kopašnici, i Vlasinskim jezerom, mogao bi da bude veoma primamljiva turistička destinacija na jugu Srbije.
Šta videti u Leskovcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Brestovačko jezero

Brestovačko jezero

Šop Đokićеvа kućа

Šop Đokićеvа kućа

Kućа Borе Dimitriјеvićа - Pikslе

Kućа Borе Dimitriјеvićа - Pikslе

Skobаljić grаd

Skobаljić grаd

Caričin grad

Caričin grad

Smeštaj u Leskovcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Leskovcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Leskovac leto 2019, Leskovac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Leskovac, smestaj Leskovac

Slična mesta u okolini