Livno

Livno Livno je grad u jugozapadnom delu Bosne i Hercegovine, sa oko 10.000 stanovnika u gradu. Najznačajnije je mesto Livanjskog kantona, čije je kulturno i privredno središte. Grad leži na 730 m iznad mora, i smešten je većim delom na obroncima i u podnožju brda Bašajkovac, iz kog izvire i kraška reka Bistrica. Livno ima stabilnu, umereno kontinentalnu klimu s jakim vetrovima, hladnim zimama, nestabilnim prolećima, toplim letima i kišovitim jesenima.

Livno je grad bogate istorije, koja se usprkos razaranjima i zubu vremena još uvek može osetiti na ulicama ovog drevnog bosanskog grada. Trag starih vremena posebno je vidljiv u starom, orijentalnom delu Livna, Gornjem gradu ili Fehri, koji je kao istorijsko jezgro današnjeg Livna nastao tokom 400 godina osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Posebno mesto u osmanskoj arhitekturi grada, osim gradskih zidina, kula, kuća, kapija i česama, čine livanjske džamije.

Livno i njegova okolina nadaleko su poznati po livanjskom siru, čiju su recepturu pre stotinjak godina usavršili Austrijanci. Osim toga poznate su i livanjske ergele konja, reke bogate plemenitom ribom i rakovima, stočarska proizvodnja, a pre rata i industrija tkanina.
Šta videti u Livnu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Livnu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Livnu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Livno leto 2019, Livno turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Livno, smestaj Livno

Slična mesta u okolini