Ljubljana

Ljubljana Ljubljana je glavni grad Slovenije i istovremeno predstavlja kulturni, naučni, ekonomski, politički i administrativni centar ove bivše jugoslovenske republike. Nalazi se u ljubljanskoj kotlini, između Alpa i Jadranskog mora, na 288 metara nadmorske visine. Leži na reci Ljubljanici i nalazi se na oko 10 kilometara od ušća u Savu. Ljubljana ima oko 300.000 stanovnika.

Burna istorija koja je ovde susretala različite kulture, ostavila je bogato nasleđe Ljubljani. Ona u sebi nosi sklad celine - smenjuju se staro i novo poštujući uzajamne vrednosti, pa je lišena haotičnosti. Teško je nastradala u zemljotresu 1895. godine. Posle je podizana po urbanističkom planu, a gradsko jezgro stalno obogaćivano, ali ne i sužavano, iako je po broju stanovnika nekoliko puta veće. Ljubljana ima očuvano staro gradsko jezgro. U mnoštvu starih građevina su Biskupska palata (iz godine 1512.) Stiški dvorac (1629), Katedrala Sv. Nikolaja (1708), župna crkva Sv. Jakoba (1615), franjevačka crkva (17 vek), Rotovž-većnica (1484), Semenište (1785), Auerspregova palata (polovina veka 17), Lontvož (1786), Opera (1892). Naročito su lepe barokne zgrade.

Ljubljana je važan međunarodni saobraćajni čvor u području južno od Alpa, u kom se ukrštaju putevi koji vode od Italije do Mađarske i od Austrije do Hrvatske. Ovde se nalaze obilaznica i četiri završene magistrale prema Jesenicama, Kopru, Mariboru i Zagrebu. Međunarodni aerodrom Jože Pučnik se nalazi u Brniku, 15 km severno od Ljubljane.

Kada je u pitanju stanovništvo, oko 75% građana čine Slovenci, a od verskih zajednica najbrojniji su katolici, zatim pravoslavci i muslimani.
Šta videti u Ljubljani

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Mesarski most

Mesarski most

Prešernov trg i Tromostovje

Prešernov trg i Tromostovje

Trubarjeva ulica

Trubarjeva ulica

Zmajski most

Zmajski most

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad

Smeštaj u Ljubljani

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Ljubljani. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Ljubljana leto 2019, Ljubljana turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Ljubljana, smestaj Ljubljana

Slična mesta u okolini