Ljubovija

Ljubovija Ljubovija je varošica u delu zapadne Srbije koji se naziva Azbukovica. Obuhvata obalu Drine i tri planinska masiva: Medvidnika, jagodnje i Sokolskih planina. Arheološka iztrazivanja pokazala su da je Azbukovica bila naseljeno područje još u doba Neolita. Veči značaj ova oblast dobija 1837 godina kada se otvara granični prelaz, a na obali Drine polako počinje da se gradi varoš Ljubovija.

Netaknutost prirode u ovom kraju omogućilo je da se i danas na ovim prostorima održe mnoge retke i životinjske vrste. Najređi je zaštićeni orao, beloglavi sup, koji pored kanjona Uvac, ima svoje stanište i u kanjonu reke Trešnjice. U Ljuboviji se od 1999 godine odžava lenja „Drinska regata“. Ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj turista.

Duhovno sedište opštine je manastir Soko. Na putu od manastirske crkve do krsta-koji se nalazi na uzvišenju, nalazi se deset oslikanih kapelica. U svakoj od njih je zapisana po jedna Božija zapovest.
Šta videti u Ljuboviji

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Etno selo Vrhpolje

Etno selo Vrhpolje

Soko Grad

Soko Grad

Etno selo Ognjište

Etno selo Ognjište

Smeštaj u Ljuboviji

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Ljuboviji. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Ljubovija leto 2019, Ljubovija turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Ljubovija, smestaj Ljubovija

Slična mesta u okolini