Maribor

Maribor Maribor, ili po nemačkom Marburg, je drugi po veličini grad Slovenije i predstavlja regionalno sedište pokrajine Štajerske. Smešten je na reci Dravi, na mestu između planinskih masiva Pohorje, Dravsko polje, planine Kozjak i Slovenske Gorice. Što znači da je pogodan za obilazak i tokom zime i tokom leta.

Do Maribora možete putovati autobusom, svojim kolima ili avionom, jer poseduje Mariborsko letališče tj. aerodrom.
Ukoliko ste se odlučili da vaša poseta Mariboru bude leti, preporučljivo je posetiti festival Lent. Traje dve nedelje a možete pogledati najrazličitije predstave na nekoliko lokacija u gradu. Pored toga Maribor je poznat po svojoj operi, baletu, pozorištu i brojnim kulturnim manifestacijama, što je uticalo da 2012. godine postane Evropska prestonica kulture.

Ukoliko je vaša poseta Mariboru zimi, onda je nazaobilazno posetiti Mariborsko Pohorje, koje je po legendi važilo za utočište vila. Mariborsko Pohorje na 1050 m/nv, je najveći skijaški centar, sa različitim stazama, od onih za početnike do onih za zahtevne profesionalce. Staza za skijanje je duga 43 kilometara a u svoj sadržaj ubraja adrenalinske zimske poligone kao I stazu za noćno skijanje dužine 10 kilometara. Ovde se takođe održava I svetski skijaški kup za žene pod nazivom Zlatna Lisica. Ako ipak niste zainteresovani za skijanje možete se prepustiti užitku vožnje gondolom do vrha odakle se može videti panorama grada.

1990. godine u blizini Maribora je otkriven i izvor hipotermomineralne vode, tako da je pogodan za banjski turizam. Voda je odlična kod reumatoloških, ginekoloških problema, kao I kod poremećaja cirkulacije I problema sa mišićima. Ovo mesto revitalizuje, oslobađa stresa, pruža odmor I zabavu.

Stanovnici Maribora ponosni su na Staru Trtu (lozu), koja uspešno rađa već 450 godina, pa je tako ušla u Ginisovu knjigu rekorda. U pravi spektakl spada berba ove loze, to je glavna jesenja priredba grada. U ovom kraju razvijen je I veoma popularni vinski turizam, pa pored obilazka kuće Stare Loze, možete obići I vinski muzej, vinske puteve I razne vinarije. Sve to uz degustaciju ukusnog vina.

Ako ste zainteresovani za znamenitosti u Mariboru onda posetite:
  • Mariborsku Tvrđavu (grad)
  • Mariborsku katedralu
  • Betnavsku tvrđavu (grad)
  • Vetrinjski dvor
  • Oreški dvorac
  • Vodeni stub
  • Sudni stub
Još se niste uverili u blaga Maribora? Šta čekate? Doživite lepotu svakog godišnjeg doba, bilo da vam treba zagrevanje uz vino ili rashlađenje...


Šta videti u Mariboru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Vinski podrum Vinag

Vinski podrum Vinag

Glavni trg

Glavni trg

Dvorac Maribor – Mestni grad

Dvorac Maribor – Mestni grad

Lent

Lent

Stara Loza

Stara Loza

Smeštaj u Mariboru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Mariboru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Maribor leto 2019, Maribor turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Maribor, smestaj Maribor

Slična mesta u okolini