Marsej

Marsej Marsej je najvažniji lučki grad Francuske, i treća luka Evrope po veličini. Grad se nalazi na obali Lionskog zaliva, koji pripada Mediteranu. Marsej je glavni grad departmana Ušće Rone u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala.

Sa 800.000 stanovnika, to je drugi grad Francuske, posle Pariza. Marsej je sedište Velikog Muftije i centar islama u Francuskoj.

Grad Marsej su osnovali Grci iz Fokeje u 600. godini p.n.e. kao trgovačku luku pod imenom Masalija (Μασσαλία). Lučki grad Marsej i njegove živopisne pijace, uličice i restorani gde možete da prezalogajite nešto od morske hrane, veoma privlače svojom multikulturalnošću. Zahvaljujući romanu Grof Monte Kristo Aleksandra Dime proslavio se zamak-zatvor Chateu d’If u kome su živote okončali mnogi politički zatvorenici u doba revolucionarnog previranja.

Marsej je kombinacija bogatog i jedinstvenog nasljeđa i veoma dinamičnih kulturnih aktivnosti, a uz sve to grad je smešten na izuzetno povoljnom mestu, u zalivu sa mnogo prelepih uvala. Kosmopolitski i multietnički Marsej sa svojim gostoprimljivim stanovnicima može predočiti posetiocima sve čariP rovanse. Sve veći broj svetskih putnika, koji posjećuju Marsej i njegovu širom sveta poznatu okolinu, oduševljavaju se brojnim ostrvima, načičkanim oko luke koja dominira svojom veličinom. Najpoznatije ostrvo je Château d’If, na kojem je bio zatočen grof Monte Cristo.

Živopisan, dinamičan i mediteranski Marsej je zaista jedinstven i ni po čemu ne liči na druge francuske gradove.

Ako se baci pogled sa brda na kojem se nalazi crkva Notre Dame de la Garde, kao na dlanu se vidi 26 vekova istorije Marseja: ostaci stare luke, Glavna katedrala i crkva Svetog Viktora, rasadnik hrišćanstva u Provansi. Pored brojnih različitih hrišćanskih bogomolja, Marsej je grad sinagoga i džamija. Impozantno zdanje Palate Longchamp simbol je snage Marseja u XIX veku, dok su arhitekturu XX veka obeležili tzv.”living machine”, stambeni blokovi koje je projektovao poznati arhitekta Le Corbusier. Ali ovo su samo neke od znamenitosti koje je Marsej kroz vekove sačuvao.

Sa svojih 25 pozorišta, 10 koncertnih dvorana, operom, nacionalnim baletskim ansamblom, filmskim studiom, zatim nekoliko veoma poznatih rep grupa, Marsej se svrstava u rang velikih umetničkih centara. Ovaj grad se može pohvaliti i sa svoja 22 muzeja i centra kulturne baštine. Mnogobrojni umetnici svetske klase imaju svoj studio u Marseju, a u ovom gradu se održavaju mnogi festivali na nacionalnom i internacionalnom nivou.
Šta videti u Marseju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Marseju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Marseju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Marsej leto 2019, Marsej turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Marsej, smestaj Marsej

Slična mesta u okolini