Morahalom

Morahalom Morahalom je mali grad u južnom delu Mađarske. Nalazi se 20km daleko od Segedina a svega 15km od graničnog prelaza Horgoš. Naselje privlači turiste divnim prirodnim okruženjem, gotoljubivošću domaćina i očuvanjem narodne tradicije. Turistički najznačajnije mesto je gradsko kupalište tj termalni centar poznatiji kao Eržebet banja koji sadrži 14 zatvorenih i 9 otvorenih bazena sa ugrađenim hirdomasažerima. Finske saune, wellness deo, tursko kupatilo kao i povoljne cene, čine posetu Eržebet banji neodoljivom. Izvor termalne vode je na dubini od 660 metara, a temperatura mahom 39 stepeni celzijusa.

Kada zaronite u ovakvu vodu zaista ste zaronili u zdravlje, jer ona sadrži alkali hloride i povoljna je za lečenje oboljena kičme, reume mišića i ginekoloških problema.

Za divno čudi, dozvoljeno je da ponesete sve svoje pa čak i hranu i ležaljku. Međutim za tim nema potrebe jer u sastavu banjskog kompleksa veliki je broj restorana, kafića i prodajnih objekata brze hrane koji uslužuju po pristupačnim cenama. Preporučujem da naručite Langoš, poznati mađarski specijalitet ili neki sladoled, zavalite se u ležaljku i uživate na suncu pre ili posle kupanja u bazen.


Pitate se da li je ovo jedina atrakcija Morahaloma? Odgovor je ne!

Ovaj gradić može se pohvaliti lepo uređenom crkvom Sveti Lasio, sagrađenom u 19.veku na obližnjem brdu. Zatim domom kulture Aranjsem. Nezaobilazno je obići i Kuću Lutaka. Sadrži kolekciju 550 lutaka i drugih plišanih igračaka odbačenih od strane dece, koju je godinama skupljala gospođa Tibore i prodala gradu radi otvaranja izložbe.  

Ljubiteljima hrane toplo preporučujem obilazak Kuće Štrudli. U centru grada je,  jedinstvena je gastronomska radionica štrudli. Ovde možete uživati u tradicionalno napravljenim štrudlama, tipičnom mađarskom kolaču, sa ukusom trešnje, jabuke, sira, oraha i maka. Gastro-linija turističkog vozića polazi redovno od memorijalne Kuće Homokhat i Kuće Štrudli.Kada smo kod vožnje, moram napomenuti i turističi vozić TUK-TUK. Pored gastro-linije, postoji i linija do jezera Nađsekšoš. Takođe jedinstvena atrakcija pored vožnje biciklom na turističkoj stazi,i vožnje čamcem po jezeru je obilazak rezervata bizona. Posetioci imaju mogćnost da posmatraju svakodnevi život ove životinje i da je maze.

Kada dođe veče i krenete u šetnju, pored degustacije čistog vazduha obratite pažnju na degustaciju nekog od ukusnih vina u vinskoj kući Kraller, malo dalje od centra grada.

Noću mirno spavajte u nekom od prijatnih hotela, a sledećeg dana nakon brčkanja u banji,ukoliko volite konje obiđite jahački centar Futo-Dobo. Raspitajte se i za terapeutsko jahanje konja, a deca se mogu družiti sa ponijem.
Ako je nešto propušteno u nabrajanju,ne zamerite. Morahalom je tako divan, sređen gradić da ostavlja bez daha i ne znam šta pre pomenuti. Najbolje je da ga obiđete i uverite se u svaku reč o njegovoj lepoti, opustite se u vodi i zaboravite na svakodnevnicu.
Šta videti u Morahalomu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Morahalomu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Morahalomu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Morahalom leto 2019, Morahalom turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Morahalom, smestaj Morahalom

Slična mesta u okolini