Morinj

Morinj U jednoj od uvala bokokotorskog zaliva, priroda je, kao na nekom slikarskom platnu smestila prelepo mestašce Morinj. Smešten je u posebnom delu risanskog zaliva tzv. morinjskom zalivu, koji je peti zaliv unutar bokokotorskog zaliva. Pored mora, koje je u ovom delu zaliva najčistije zbog velikog broja izvora, reka i rečica koje se ulivaju u more tokom čitave godine i tako postaju njegovi prirodni filteri, Morinj okružuju i brda, koja zbog velike količine zimzelenog drveća imaju jaku zelenu boju. To je upravo ona boja koju lekari preporučuju za odmor očiju i kao odličan lijek protiv nervoze i depresije.

Blaga mediteranska klima je odlika čitave Boke Kotorske. U Morinju su klimatski uslovi relativno povoljni. Zime su umerene i blage sa najčešće velikom količinom padavina, a leta topla i sušna. Od vetrova, u Morinju duvaju bura, jugo i maestral, kao i u ostatku Boke Kotorske. Kupačka sezona kada je blaga zima može početi već krajem maja, a završiti se krajem septembra. Kada je zima oštrija i jesenje kiše počnu ranije da padaju, sezona kupanja je od juna do kraja avgusta.Morinj kao i sva mesta u Boki Kotorskoj bogat je kulturno-istorijskim spomenicima. Svaki istorijski period ostavio je svoj pečat u ovom malom mestu. Zasigurno najstariji pečat jesu pećinski crteži koji se nalaze u Lipcima, a datiraju iz 8. veka pre nove ere. Rimski period, baš kao i pre njega ilirski nije ostavio vidljiv trag u Morinju. On je više bio izražen u Risnu, koji je poznat po rimskom mozaiku boga Hipnosa, kao i po još nekim palatama iz II i III  veka naše ere. U Morinju je nedavno, u dvorištu porodične kuće meštana, pronađen mozaik iz II veka naše ere. Ono čime se Morinj i Bokelji posebno ponose zasigurno je morinjska škola. Osnovana je u decembru 1803. godine i to je bila prva škola koja je otvorena na narodnom jeziku. Morinjska škola je jedna od najstarijih škola na prostoru ex-Yu.Morinj, iako je malo mesto u Boki Kotorskoj, ima čak 9 hramova, od kojih je 5 pravoslavnih i 4 rimokatolička. Verovatno zbog dobrosusedskih odnosa, običaji Morinjana, bilo da su katolici ili pravoslavci, za Božić, Vaskrs, slavu (jer samo bokeljški katolici slave slavu) su potpuno isti.

Kada su u pitanju manifestacije, tradicija održavanja maskenbala i karnevala u Boki Kotorskoj je najduža i prisutna u gotovo svakom njenom mestu. Morinjski maskenbal i karneval održava se u februaru mesecu, ispred škole. Tokom čitave godine meštani pažljivo beleže i pamte razne dogodovštine, ćakule i škerce iz svog života. Isečci iz svakodnevnice pojedinaca pretaču se u karnevalov testament koji se javno čita pred svim maskama.
U letnjem periodu u Morinju se od 2006. godine održava gitarijada što predstavlja jednu novu morinjsku feštu, koja ugosti mnoge ljubitelje rock i heavy metal zvuka.

morinj.org
Šta videti u Morinju

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Morinju

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Morinju. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Morinj leto 2019, Morinj turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Morinj, smestaj Morinj

Slična mesta u okolini