Mostar

Mostar Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, smešten na obalama reke Neretve u sred Hercegovine. Mostar je jedan od četiri službena grada Bosne i Hercegovine, upravno sedište Hercegovačko-neretvanskog kantona i najveći grad u Hercegovini. Prema popisu iz 1991. godine imao je 75.865 stanovnika. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, izgrađenom u 16. veku, koji je srušen, da bi nakon rata most bio izgrađen ponovo.

Mostar se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine, tačnije rečeno nalazi se u centru Hercegovine. Gradsko područje (Mostar i njegova okolina) se geografski može opisati kao čvorište severne, zapadne i istočne Hercegovine. Kroz centar grada se proteže kanjon reke Neretve pa je Mostar poznat i pod nadimkom „grad na reci Neretvi“.

Mostar ima umerenu sredozemnu klimu s blažim, ali hladnim zimama (uz malo ili nimalo snega), te veoma vrućim letima gde temperature u hladu znaju iznositi i do 45 °C. Zbog toga je Mostar bio jedan od najtoplijih gradova u bivšoj Jugoslaviji, a danas je uz Trebinje i Neum najtopliji grad u Bosni i Hercegovini. Mostar je uz Atinu grad sa najviše sunčanih dana u godini, a sneg u Mostaru je prava retkost.
Šta videti u Mostaru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Kujundžiluk - stara čaršija

Kujundžiluk - stara čaršija

Reka Neretva

Reka Neretva

Blagaj

Blagaj

Stari most

Stari most

Muslibegovića kuća

Muslibegovića kuća

Kriva ćuprija

Kriva ćuprija

Bišćevića kuća

Bišćevića kuća

Kajtazova kuća

Kajtazova kuća

Smeštaj u Mostaru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Mostaru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Mostar leto 2019, Mostar turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Mostar, smestaj Mostar

Slična mesta u okolini