Negotin

Negotin Opština Negotin ili Negotinska krajina, kako se ovo područje još zove, nalazi se na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske. Na severu se graniči sa opštinom Kladovo, na zapadu sa Majdanpekom i Borom, na jugu sa Zaječarom, a na istoku sa Bugarskom i Rumunijom. Negotinska krajina se prostire u ravnici okruženoj planinama Miroč, Crni Vrh i Deli Jovan sa jedne strane i Dunavom i Timokom sa druge strane. Negotin se smestio u centralnom delu opštine, u ravnici na svega 47 metara nadmorske visine. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine u gradu živi oko 20.000 stanovnika.

Do Negotina se iz Beograda može doci medunarodnim putem E 75 preko Paracina (300 km). Preko Smedereva, Požarevca i Majdanpeka (290 km), ili Dunavskom magistralom, preko Donjeg Milanovca (250 km). Od Niša je udaljen 150 km, Zajecara 57, najbližeg grada u Bugarskoj Vidina 55, a od najbližeg grada u Rumuniji, Turnu Severina 80 kilometara.

Jedan od najznačajnijih prirodnih resursa u opštini Negotin je reka Dunav koja protiče na udaljenosti od oko 10 km od samog grada i predstavlja značajnu evropsku saobraćajnicu.

Takođe, velika površina poljoprivrednog zemljišta izuzetnih karakteristika kao i adekvatni klimatski uslovi pogoduju razvoju svih ratarskih, povrtarskih, voćarskih i vinogradarskih kultura. Naročito su značajne vinogradarske kulture po kojima je ovaj kraj bio poznat i u 19. veku. Sa 0.98 ha obradive zemlje po stanovniku, Krajina spada u područja sa izuzetnim pogodnostima za razvoj poljoprivrede.
Šta videti u Negotinu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Mokranjske stene

Mokranjske stene

Rajačke pimnice

Rajačke pimnice

Prerasti Vratne

Prerasti Vratne

Rogljevske pivnice

Rogljevske pivnice

Vinarija Matalj

Vinarija Matalj

Rajacke pimnice - Pimnica C'est la vie

Rajacke pimnice - Pimnica C'est la vie

Smeštaj u Negotinu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Negotinu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Negotin leto 2019, Negotin turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Negotin, smestaj Negotin

Slična mesta u okolini