Nica

Nica Nica je lucki grad, smešten nedaleko od italijanske granice, izmedu Kana i Monaka. Ima 346.000 stanovnika. Nica se sastoji iz tri razlicita dela po fizionomiji, a donekle i po funkcijama. To su: stari deo grada, Simez (staro rimsko regionalno središte) i novi deo grada.

Stari deo grada karakteriše se relativno uskim, mestimicno krivudavim ulicama i ostalim odlikama mediteranskih gradova (visokim kucama sagradenim uglavnom od kamena sa karakteristicnim drvenim kapcima na prozorima). Istocno od starog grada i luke, na poluostrvu Kap-Fera, u gustim, vecno zelenim mediteranskim šumama, razvilo su luksuzno turisticko naselje Vilfranš sa više od 3.000 vila, koja se vremenom teritorijalno spojila sa Nicom. Još istocnije, a opet u zalivu, razvilo se drugo turisticko naselje Bolije.

Novi deo grada se prostire pored obale, odnosno duž jednog širokog i ovalnog zaliva žalovitom obalom. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije dekorisane zelenim palmama, raznovrsnim cvecem i travnjacima. Najprivlacnija od svih je nadaleko cuveno „Englesko šetalište“ na kome su redom poredani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Ova divna ulica pruža se citavih 5 km duž zaliva, tj. od same delte Vara. Sve ostale ulice medusobno su paralelne, široke i gotovo sasvim prave, sa znatno novijim, komfornim kucama. Ova cetvrt prošarana je mnogim vrtovima, divnim parkovima. Ima veliki broj cvecara i prodavnica sa suvenirima.


Šta videti u Nici

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Vodopad De Gairaut

Vodopad De Gairaut

Sunčani sat

Sunčani sat

Stari grad (Vieille Ville)

Stari grad (Vieille Ville)

Trg Massena

Trg Massena

Promenada des Anglais

Promenada des Anglais

Castle Hill

Castle Hill

Verrerie de Biot

Verrerie de Biot

Palata Lascaris

Palata Lascaris

Smeštaj u Nici

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Nici. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Nica leto 2019, Nica turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Nica, smestaj Nica

Slična mesta u okolini