Niš

Niš Na obalama reke Nišave, 250 km južno od Beograda na koridoru 10 koji spaja sever i jug zemlje nalazi se grad Niš. Sa 250 000 stanovnika treći je po velicini grad u Srbiji. Zauzima površinu od 597 kvadratnih kilometra i predstavlja privredno-administrativni i kulturni centar Nišavskog okruga. Grad se nalazi na 194 metra nadmorske visine i odlikuje se umereno-kontinentalnom klimom sa prosečnom temperaturom od 11 C.

Niš sa okolinom, oduvek je predstavljao važno saobraćajno sedište, geogravski položaj je ovom gradu i u rimsko doba osiguravao značajne strateske tacke. 140 godine zabeleženo je da je Niš jedan od četiri najveća grada provincije Dardanije.

Tokom vekova Niš je bio u sastavu mnogih država i carstava, kelta, grka, huna, ugara, bugara, rimljana, vizantije, otomanskog carstva. Zbog svog geografskog položaja predstavljao je znaćajan centar na carskom drumu, putu koji je spajao Evropu i malu Aziju.

Rimski car Konstantin Veliki rođen je u Nišu. Za vreme njegove vladavine Niš je doživeo ekonomski, politicki i kulturni procvat. Pored Medijane, značajnog arheološkog lokaliteta, iz tog perioda potiču i ranohrišćanske bazilike sa Martirijumom.

Jedan od simbola Niša je i Niška tvrđava koju su izgradili Turci tokom 18 veka i spada u red najlepsih i najočuvanijih tvrđava na balkanu. Zahvaljujući svom geografskom položaju, bogatom kulturno – istorijskom nasleđu, neposrednoj blizini Niške banje i brojnim manifestacijama Niš predstavlja važan turistički centar ovog dela Srbije.
Šta videti u Nišu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Krajkovačko jezero

Krajkovačko jezero

Sićevačka klisura

Sićevačka klisura

Kazandžijsko sokače

Kazandžijsko sokače

Oblačinsko jezero

Oblačinsko jezero

Stare zgrade na Trgu kralja Milana

Stare zgrade na Trgu kralja Milana

Baba Milka - Peron Sreće

Baba Milka - Peron Sreće

Zgrada Oficirskog doma

Zgrada Oficirskog doma

Jelešnička klisura

Jelešnička klisura

Smeštaj u Nišu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Nišu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Niš leto 2019, Niš turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Niš, smestaj Niš

Slična mesta u okolini