Novi Vinodolski

Novi Vinodolski Novi Vinodolski je grad smešten u jugoistočnom delu Primorsko-goranske pokrajine u Hrvatskoj, i idealno je mesto za letnji odmor zbog ekološki čiste obale i zelenog pročišćivača vazduha.

U šumovitom predelu Kapela nalaze se četiri plananiska naselja, koja i u najtoplijim danima letnjih vrućina pružaju posetiocima osveženje.

Uz obalu grada smeštena su i dva manja ostrva: San Marino, koga omladina popularno zove San Kupača i ostrvo Sveti Ante. Turisti vole ove predele jer su stvoreni za opuštanje i sunčanje.

Ljubitelje vina obradovaće činjenica da se zapadno od Novog Vinodolskog prostire dolina Vinodol (dolina vina - vallis vinearia),  čije ime potiče po brojnim vinogradima.

Mirna turistička oaza autokampa u borovoj šumi, turističkog naselja i bungalov kućica, restorana i kafića, nalazi se na svega 2 kilometara od grada u mestu Povile.

Vrlo populara turistička atrakcija Novog Vinodolskog je obilazak Očiju Vinodola. Oči Vinodola odnosno priča o šest vidikovaca dužinom Vinodola. Tri vidikovaca su u opštini Vinodol a tri u gradu Novi Vinodolski. Možete gledati grad iz ptičije perspektive uz užitak posebnih pejzažnih vrednosti.  

Kulturno istorijski spomenici u Novom Vinodolskom su:
  • Ostaci rimske tvrđave Lopsica (Lopar)
  • Crkva svetog Filipa i svetog Jakova
  • Crkva svete Trojice
  • Kamena ploča rimske carice Helene na ostrvu San Marino
  • Vinodolski zakon iz 1288. godine,koji se nalazi u gradskom muzeju
  • Ostaci Farnkopanskog Kaštela na glavnom trgu
Pažnju privlače Nebeski Lavirinti u obližnjem selu Omar. Ukupno deset lavirinata od kamenja na proplancima i dolinama, povezani su astronomskim i kosmičkim obrascima. Veruje se da svojim zračenjem pozitivno deluju na celu okolinu i stvaraju ravnotežu na planeti. Posetioci koriste ovo mesto kao jedan od načina povratka sebi i traženja svoga mesta pod suncem.

Dakle, ukoliko ste zainteresovani za pravi odmor, uz sve potrebne čari prirode, uz lepo more i dobre ljude uputite se u Novi Vinodolski. Ovo mesto garantuje obnovu energije, vraćanje osmeha na lice i kvalitetno provedeno vreme.
Šta videti u Novom Vinodolskom

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Novom Vinodolskom

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Novom Vinodolskom. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Novi Vinodolski leto 2019, Novi Vinodolski turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Novi Vinodolski, smestaj Novi Vinodolski

Slična mesta u okolini