Novo Mesto

Novo Mesto Novo Mesto spada među veće gradove u Sloveniji. Nalazi se u jugoistočnom delu zemlje, pokajina Dolenjska. Kroz ovaj grad protiče reka Krka, koja ujedno deli grad na stari i novi deo. Novo Mesto je na raskrsnici glavnih saobraćajnica u sred brdovitog pejzaža pa je zato vro pristupačan grad i nije ga teško naći.

Za Krku kažu da je nesvakidašnja reka jer je jedina u Sloveniji koja u svom koritu formira bigrenom. To je ujedno i najbogatija slovenačka reka, a bogata je ribama, vodenim životinjama i vodem vrstama ptica. Upravo zbog ovog divnog prirodnog okruženja, staze za šetanje oko reke uvek su pune šetača. Na veliku nesreću staze nisu ni duge ni lepo sređene... ali u svakom slučaju prošetajte!

Turiste u Novom Mestu privlači poseta Otočec Dvorcu. Kako tvrde oni koji su bili, Otočec je jedini zamak na vodi u Sloveniji, a stoji na jednom od ostrva reke Krke. Ovaj dvorac potiče još iz 13.veka a u današnje vreme ovde je jedan hotel. Pristup dvorištu je besplatan. Dvorac sa okruglim kulama i crvenim krovom, sa divnim vrtom, pored reke, smeštem u tako prekrasnom kraju, ne samo da privlači posetioce iz drugih mesta, već i veliki broj meštana ovde proslavlja svoju svadbu. Dvorac je danas pretvoren u hotel a u blizini njega se nalazi i igrališite za glof. Ako idete do Novog Mesta ovo je stvar koju nikako ne smete propustiti!

Spomenik kulture od lokalnog značaja u Novom Mestu je Glavna Crkva. Jedan  od najstarijih sačuvanih arhitektonskih spomenika. Urađena je u kamenu i zato pruža utisak starinske atmosfere.

Nezaobilazna stavka kod posete Novom Mestu jeste i Gradska Kuća - Dom. Nalazi se na glavnom trgu, izgrađena je 1905. godine. Na prednjem delu zgrade stoji gradski grb. Veoma karakteristična građevina za ovaj deo zemlje.
Atrakcija koju poseti većina gostiju koji dođu u Novo Mesto jeste Rudolfov splav. Ovaj pokretni splav nudi poseban doživljaj. Na svom putu prolazi ispod tri mosta, pored brdašca i glavne crkve, pored moćnog Franjevačkog manastira na liticama. Plovidba po reci nije jedina zabava, jer ovde se proslavljaju venčanja, održavaju predstave, održavaju sastanci, konferencije i tako dalje.

Sve u svemu, novo mesto je lep gradić koji ćete obići za nekih pola sata kompletno, lep je i vredi ga videti ali kada pravite plan puta, obavezno se fokusirajte više na obilazak okolnih atrakcija i vinograda...
Šta videti u Novom Mestu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Novom Mestu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Novom Mestu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Novo Mesto leto 2019, Novo Mesto turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Novo Mesto, smestaj Novo Mesto

Slična mesta u okolini