Obrenovac

Obrenovac Obrenovac je gradsko naselje u gradskoj opštini Obrenovac u gradu Beogradu. Nalazi se na ušću reke Kolubare u reku Savu. Dobio je ime ukazom kneza Miloša od 7. decembra 1859. godine, staro ime je bilo Palež. Prema popisu iz 2002. bilo je 23620 stanovnika

Obrenovac,grad koji se nalazi kod usca Kolubare u Savu,udaljen je oko 30 km jugozapadno od Beograda,a okolina mu je bogata praistorijskim i antickim nalazistima.

U vreme Seobe naroda formirano je slovensko naselje na lokalitetu Vodenicli breg. Prvobitno ime naselja je bilo Palez(pretpostavlja se da je nastalo od rimskog Pales ili Palus);od 1859. zove se Obrenovac,po knezu Milošu Obrenoviću.

Za vreme Turaka ovde je bilo manje zanatsko trgovačko središte,koje su 1815. spalili sprski ustanici braneći se od turske vlasti. Nova varoš je izgrađena na levoj obali Tamnave, a već 1836.postala je srpsko mesto.
Šta videti u Obrenovcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Obrenovačka banja

Obrenovačka banja

Etno Radionica

Etno Radionica

Smeštaj u Obrenovcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Obrenovcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Obrenovac leto 2019, Obrenovac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Obrenovac, smestaj Obrenovac

Slična mesta u okolini