Ostrvo Mljet

Ostrvo Mljet Ostrvo Mljet je smešteno u južnom delu Jadrana, na pučini odmah do poluostrva Pelješca, ostrva Lastova i Korčule. Idilična obala i čisto more na Jadranu pravi su raj za sve ljubitelje prirodnih vrednosti, a povoljna sredozemna klima čini Mljet idealnom destinacija za odmor gotovo tokom cele godine.

Mnogi smatraju da je Mljet najlepše i najšumovitije ostrvo Jadrana, bogat je kulturno-istorijskim znamenitostima, mesto je istorijskih priča i legendi.

Mljet je bio naseljen još pre 4000 godina, a njegovi prvi stanovnici bili su Iliri iz plemena Ardijejaca. Međutim, prvi istorijski podaci o Mljetu vezani su za grčke moreplovce, jer su oni, ploveći prema svojim kolonijama na Korčuli, Visu i Hvaru, prolazili kroz Mljetski kanal. Veruje se da Grci nisu živeli na Mljetu, već su to ostrvo koristili kako bi se odmorili ili sklonili od nevremena. Mljet iza sebe ima dugu istoriju; on se tek 1345. godine oslobodio kmetske podložnosti, a 1410. postao je deo Dubrovačke republike. Pod Dubrovnikom Mljet je bio sve do ukidanja republike 1808. godine.
Šta videti na ostrvu Mljet

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Odisejeva Špilja

Odisejeva Špilja

Plaža Saplunara

Plaža Saplunara

Ostrvce Sveta Marija

Ostrvce Sveta Marija

Veliko jezero

Veliko jezero

Malo jezero

Malo jezero

Plaža Blaće

Plaža Blaće

Smeštaj na ostrvu Mljet

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na ostrvu Mljet. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Ostrvo Mljet leto 2019, Ostrvo Mljet turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Ostrvo Mljet, smestaj Ostrvo Mljet

Slična mesta u okolini