Ovčar Banja

Ovčar Banja Ovčar Banja se nalazi u središtu Ovčarsko-Kablarske klisure, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Udaljena je 160 km od Beograda i 18 km od Čačka prema Užicu. Okružena je šumovitim planinama Ovčarom ( 985m) i Kablarom (890m). Ovčar Banja se nalazi na 279m nadmorske visine i ima umereno-kontinentalnu klimu. Od prirodnih lekovitih faktora poseduje toplu termalnu vodu temperature 38oC, mikrotermalnu klimu i vazduh bez ikakvih zagadjenja.

Ovčarsko-Kablarski manastiri, na veoma kratkoj razdaljini, predstavljaju najveću vrednost Ovčarsko-Kablarske klisure, jedne od najlepših i najromantičnijih klisura u Srbiji. Razbacani su kao dragulji u najatraktivnijim delovima klisure. Manastiri potiču iz XIV i XV veka i ima ih ukupno deset.

Ovčarsko-Kablarska klisura je zaštićena Zakonom kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro prve kategorije. Predstavlja deo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Ovčarsko-Kablarska klisura je značajna kulturno istorijska celina sa srednjevekovnim manastirima i raznovrsnom florim i faunom. Na planinama Ovčar i Kablar postoje obeležene staze za planinarenje i alpinizam.U blizini se nalazi i veštačko jezero Međuvršje popularno među ribolovcima po raznolikosti rečne ribe.

U Ovčar Banji se tokom leta organizuju brojne kulturne i sportske manifestacije plivački maraton i likovne kolonije koje okupljaju mnoge ugledne ličnosti iz oblasti kulture.

Iako se po novijim arheološkim pronalascima može zaključiti da su na ovom mestu termalni izvori korišćeni i tokom praistorije, kao i da su tokom hiljada godina banju koristili različiti meštani, Rimljani, Turci i mnogi drugi, za banju je zvanično proglašena tek 2011. godine.
Šta videti u Ovčar Banji

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Pećina Kađenica

Pećina Kađenica

Wellnes Centar Kablar

Wellnes Centar Kablar

Ovčarsko-kablarsko jezero

Ovčarsko-kablarsko jezero

Smeštaj u Ovčar Banji

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Ovčar Banji. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Ovčar Banja leto 2019, Ovčar Banja turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Ovčar Banja, smestaj Ovčar Banja

Slična mesta u okolini