Pariz

Pariz Pariz  je glavni i najveci grad Francuske. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom (La Seine). Rekom je podeljen na dva dela: na severnu Desnu obalu i na južnu, manju, Levu obalu. Grad predstavlja politicko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope. Pariz je jedan od najznacajnijih svetskih gradova. U njemu su sedišta medunarodnih organizacija UNESKO, OECD i neformalnog Pariskog kluba.

Sa svetom je povezan preko 2 velika aerodroma i 6 glavnih železnickih stanica. U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turisticke atrakcije. Sa istorijom dugom 2 milenijuma, ovaj grad je bio mesto znacajnih istorijskih dogadaja i stecište umetnika. Zbog toga svake godine Pariz poseti do 30 miliona turista. Po broju turista Pariz je najposecenija svetska turisticka destinacija. Takode je poznat po imenu Grad svetlosti. Grad ima preko dva miliona stanovnika, a urbana zona preko 10,6 miliona . Ova neprekinuta urbana zona Pariza (bez satelitskih naselja) je najveca u Evropskoj uniji.

Francuska prestonica ima na stotine vrednih istorijskih gradevina, crkava, ulica, trgova i parkova, oko 160 muzeja, 200 umetnickih galerija, oko 100 pozorišta, preko 650 bioskopa i više od 10.000 restorana. Stalno postoji bogata ponuda kulturnih dogadaja, poput koncerata, izložbi, festivala i modnih izložbi. Dvorci Fontenblo i Versaj (oba u predgradima) i obale Sene su na UNESKO-voj listi svetske baštine. UNESKO ima svoje sedište u Parizu.

Gradska katedrala Notr Dam izgradena je u gotskom stilu izmedu 1163. i 1235. Druga znamenita crkva je bazilika Sakr ker na brdu Monmartru iz 1914.

Najznacajniji muzeji u Parizu su: Muzej Luvr, Muzej Orsej (posvecen umetnosti 19. veka, narocito umetnosti Impresionizma), Centar Žorž Pompidu (Nacionalni muzej savremene umetnosti), Muzej coveka (etnologija i antropologija), Pikasov muzej, Rodenov muzej, Pariske katakombe itd.

Mazarenova biblioteka iz 1643. je najstarija javna biblioteka u Francuskoj. Nacionalna biblioteka Francuske se nalazi na dve lokacije. Zgrada Rišelje je u drugom arondismanu, a krilo Fransoa Miteran u 13. Broj knjiga u ovoj biblioteci se procenjuje na 30 miliona. U Parizu postoji 55 javnih biblioteka.

Zbog istorijske politike centralizacije u Francuskoj, sva najbolja pozorišta, opera i balet Francuske su skoncentrisani u Parizu. Najpoznatija pozorišta su Komedi fransez  i Pozorište na Jelisejskim poljima. Nacionalna opera Pariza nastupa na dve lokacije. Jedna je stara zgrada opere, Opera Garnije po arhitekti Šarlu Garnijeu, otvorena 1875, koja je sa 11.237 kvadratnih metara najveci svetski teatar. U njoj nastupa i baletska trupa Pariske opere. Druga lokacija je Opera Bastilja, otvorena 1989. Zabavni i revijalni program je reprezentovan u teatrima poput Mulen ruža i Lida.
Šta videti u Parizu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Versajska palata

Versajska palata

Trijumfalna kapija

Trijumfalna kapija

Luksemburška palata i vrt

Luksemburška palata i vrt

Zoološki vrt

Zoološki vrt

Ajfelova kula

Ajfelova kula

Avenija Jelisejskih polja

Avenija Jelisejskih polja

Notre Dame

Notre Dame

Sena

Sena

Smeštaj u Parizu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Parizu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Pariz leto 2019, Pariz turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Pariz, smestaj Pariz

Slična mesta u okolini