Paros

Paros PAROS je malo Grčko ostrvo se nalazi u centralnom delu Kiklada, između Naksosa i Sifnosa, severno od Santorinija. Njegova površina iznosi oko 186 km², sa obalom dužine oko 120 km. Ostrvo je bogato brojnim dolinama sa vinogradima i maslinjacima, a krase zlatne peščane plaže. Paros je nekada bio poznat po kamenolomima mermera, a danas je poznat po proizvodnji vina i maslinovog ulja.

Paros je ostrvo koje može da zadovolji sva vaša čula i potrebe. Veliki je izbor plaža i postoji nepisano pravilo da se nikako ne vraćate na jednu istu, jer tokom boravka na ostrvu nećete moći sve da ih obiđete. Karakteristika svih ovih ostrva su prelepe plaže sa neverovatno prozirno plavom bojom mora. Ako želite samo da se odmorite, veliki je izbor, tokom obilaska ostrva naći ćete puno manjih mirnih plaža, na nekim ćete čak moći da provedete dan potpuno sami.

Ako ste ljubitelj vodenih sportova, na Parosu ćete sigurno naći nešto za sebe, pošto je ostrvo zbog meltemi vetra poznato kao wind surfing destinacija, pa je čak bilo domaćin svetskog takmičenja u wind surfing-u više puta. A ako samo želite da se dobro zabavite, za vas je tu Pounda, plaža prepuna mladih ljudi na kojoj žurke traju celog dana. U večernjim satima možete birati između velikog broja taverni i restorana, zatim manjih barova sa rok, džez, pop muzikom ili tradicionalnom grčkom muzikom, ili većih klubova koji rade do ranih jutarnjih sati.

Svi barovi i klubovi nalaze se u uskim uličicama ili na obali mora, što daje poseban šarm noćnom provodu. Paros je poznat kao parti destinacija, najbolja pored parti ostrva Iosa i Mikonosa, pa ukoliko na Paros niste krenuli zbog odmora nego zbog zabave, ostrvo vas sigurno neće razočarati.

Klima na ostrvu zavisi od vetra meltemi koji duva tokom čitave godine. Leta su vetrovita i bez kiše, a zime su blage. Prosečna letnja temperatura vazduha je oko 25° C, a temperatura mora je oko 24,5° C.

Glavni grad ostrva je Parikia. Sagrađen je na ostacima antičkog hrama, i arhitektura je tipična za ostrva Kiklada, sa belim kućama, uskim popločanim ulicama. Ovaj šarmantan i miran gradić tokom leta je veoma posećen i luka je uvek puna turista. Najveća i najznačajnija svetinja na ostrvu je crkva sa 100 vrata.

Do ostrva se moze stici feribotom iz Pireja ili avionom iz Atine. Ostrvo je dobro povezano sa okolnim ostrvima i Kritom.

ZNAMENITOSTI: luka Nausa, Catapoliana – crkva sa 100 vrata, Arheološki muzej, Venecijanski zamak, Dolina leptira, manstir Logovarda…

PLAŽE: Logaras, Piso Livadi, Aliki, Mirona…
Šta videti na Parosu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj na Parosu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Parosu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu