Peć

Peć Peć je grad i sedište istoimene opštine, koji se nalazi u severozapadnom delu Metohije. Peć ima 48.962 stanovnika, dok područje opštine Peć ima 96.450 stanovnika.

Grad Peć se prvi put pod ovim imenom pominje 1202. godine pre toga je imao nekoliko naziva u zavisnosti od toga ko je gospodario tim krajevima.

Grad su verovatno osnovali Iliri. Nalazio se na strategijskom položaju na reci Bistrici, koja se uliva u Beli Drim istočno od Prokletija. Grad se nazivao Pescijum (Pescium) tokom rimskog perioda, pod nazivom Siparantum (Siparantum) sreće se kod Ptolemeja (87.-150.) u njegovom poznatom delu „Geografija“. Imao je status municipijuma, što je značilo da je imao svoju samoupravu i da je bio drugi grad tog ranga na prostoru današnjeg Kosova i Metohije, odmah posle Ulpijane.

Pored manastira Pećke patrijaršije u neposrednoj blizini Peći se nalazi i manastir Visoki Dečani koji je uz pomenutu stolicu srpskih patrijaraha stavljen pod zaštitu UNESKO-a. Tu je i manastir Svetog Preobraženja iz 14-og veka u selu Budisavci ,17 km od grada.
Šta videti Peći

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Đeravičko jezero

Đeravičko jezero

Smeštaj Peći

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj Peći. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Peć leto 2019, Peć turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Peć, smestaj Peć

Slična mesta u okolini