Pelješac

Pelješac Pelješac je drugo po veličini hrvatsko poluostrvo (nakon Istre) koje se nalazi na jugu Hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ime Pelješac najverovatnije potiče od imena brega Pelisac smeštenog povrh grada Orebića i relativno je novijeg datuma. Kroz istoriju su se upotrebljavala razna imena, najčešće Stonski rat (lat. Puncta Stagni, tal. Ponta di Stagno) ili talijanski naziv Sabioncello.

Pelješac je omeđen Neretvanskim kanalom, Malostonskim zalivom, Mljetskim kanalom i Pelješkim kanalom. Pruža se skoro usporedno sa smerom pružanja obale, od svog spoja s kopnom u Malom Stonu pa do krajnjeg rta Lovište dug je 77 km. Površina Pelješca je 348 km2. S kopnom je spojen Stonskom prevlakom koja je na najužem delu široka 1450 m. Prevlaka je pretežno peskovita i očigledno je da je nastala nanosima, što pokazuje da je Pelješac nekada bio ostrvo. Građa Pelješca je brdovita s dosta kraških polja. Od svih brda najviši je Sveti Ilija (961m) kojeg još nazivaju i Zmijsko brdo ili Monte vipera. Vrh se nalazi na tromeđi i čini prirodnu granicu između opština Orebić i Trpanj. Ukupna dužina obale Pelješca iznosi oko 200km.

Pelješac pripada jadranskom tipu mediteranske klime koju karakterišu duga, suva i topla leta s vedrim i mirnim danima. Zima je blaga i vlažna. Temperature vazduha su relativno visoke tokom cele godine, a samo tokom januara i februara su ispod 10° C.  Prosek sunčanih sati na Pelješcu iznosi i preko 2500 na pojedinim mestima, što govori o velikom broju sunčanih dana koji je među najvećim u Hrvatskoj. Prozirnost morske vode varira. Godina 1963. i 1964. merena je prozirnost u Malostonskom zalivu i utvrđeno je kako se njene vrednosti kreću između 5,5m i 11m.

Tradicionalne privredne grane na Pelješcu su poljoprivreda, ribarstvo i pomorstvo. Pomorstvo se počelo razvijati krajem srednjeg veka i nakon niza nepogoda koje su se dogodile u Dubrovniku, poput zemljotresa koji je pobio veliki broj stanovništva te uništio veliki deo flote. Od poljoprivrednih grana najizraženije su maslinarstvo i vinogradarstvo. Sve te grane su danas dobrim delom u senci turizma koji se počinje razvijati od 1960-ih godina 20-og veka. S turizmom je počeo grad Viganj gde se već 1947. prihvataju prve grupe gostiju. Turizam na Pelješcu je doživeo svoj vrhunac u drugoj polovini 1980-tih. Zbog turizma i iseljavanja stanovništva na Pelješcu se mogu naći brojni nekadašnji vinogradi i maslinjaci obrasli u šumu, makiju ili pokriveni građevinama. Pelješac je najznačajnije područje u Hrvatskoj za uzgoj školjki. Najznačajnija područja uzgoja školjki su obala kod Brijeste kao i Malostonski zaliv.
Šta videti na Pelješcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj na Pelješcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj na Pelješcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Pelješac leto 2019, Pelješac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Pelješac, smestaj Pelješac

Slična mesta u okolini