Peloponez

Peloponez Peloponez je veliko poluostrvo na jugu Grčke, južno od Korintskog zaliva. Peloponesko poluostrvo čine periferije: Atika, Peloponez, Zapadna Grčka

Peloponez zauzima površinu od 21.549 km2. Čini ga najjužniji deo kontinentalne Grčke, iako je danas praktično ostrvo posle izgradnje Korintskog kanala 1893. Na dva mesta je povezan sa ostatkom Grčke, prirodnim putem, preko Korintske prevlake i veštački, mostom Rio-Antirio koji je izgrađen 2004).

Poluostrvo je u unutrašnjosti planinsko sa duboko usečenim obalama. Najviša planina je Kilini sa najvišim vrhom od 2.376 m. Peloponez ima četiri manja poluostrva okrenuta jugu: Meseniju, Mani, Epidaurus i Argolidu.

Pored peloponeske obale leže dve grupe ostrva: Argo-saronska ostrva, na istoku i Jonska ostrva, na zapadu. Ostrvo Kitera, blizu poluostrva Epidaurus na jugu, smatra se delom Jonskih ostrva.

Poluostrvo je bilo nastanjeno još od preistorijskih vremena. Njegovo današnje ime potiče iz grčke mitologije, posebno iz legende o Pelopsu koji je vladao ovim područjem. Ime „Peloponez“ znači „Pelopsovo ostrvo“. U Srednjem veku ostrvo je bilo poznato kao Moreja. Prema narodnoj etimologiji, naziv su mu dali krstaši jer je bilo gusto obraslo dudovim drvećem koje se koristilo u proizvodnji svile.

Peloponez ima mnoge važne arheološke lokalitete koji potiču od Bronzanog doba do Srednjeg veka.
Šta videti u Peloponezu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Zevsov Hram Olimpija

Zevsov Hram Olimpija

Plaža Sarakiniko

Plaža Sarakiniko

Smeštaj u Peloponezu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Peloponezu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu