Perast

Perast Perast se nalazi u Boki Kotorskoj, na oko 14 km udaljen od Kotora, na mestu gde se razdvajaju Kotorski i Risanski zaliv.

Perast je malo mesto koga danas naseljava oko 150 ljudi, arhitektura je veoma lepa i živopisna i ovo mesto definitivno treba posetiti! On je danas izuzetno miran gradić, a buran život, bogatstvo i slava Perasta i Peraštana su istorija. Ipak, svojom lepotom Perast privlači moderne moreplovce, putnike, umjetnike, sanjare, željne lepote i mira.

Plan grada je sasvim jednostavan. Jedna dugačka ulica vodi kroz grad duž obale, a od nje stepeništa vode u više delove. U centru grada nalazi se trg (Pjaca) kojim dominira crkva Sv. Nikole sa svojim impresivnim zvonikom visokim 55 metara. Prvobitno započeta crkva nikada nije završena zbog nedostatka novca. Danas se u prostorijama nedovršene crkve nalazi riznica i muzej.

Preko puta Perasta nalazi se Gospa od Škrpjela, veštačko ostrvo, koje je nastalo nabacivanjem kamena na podvodnu hrid. Do današnjih dana sačuvan je običaj ritualnog bacanja kamena oko ostrva svakog 22. jula, kao spomen na dan kada je 1452. godine na hridi - škrpjelu pronađena ikona Bogorodice sa malim Hristom, što je Peraštanima bio „Božiji znak" i povod za izgradnju crkve.
Šta videti u Perastu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Šetalište

Šetalište

Smeštaj u Perastu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Perastu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Perast leto 2019, Perast turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Perast, smestaj Perast

Slična mesta u okolini