Piran

Piran Piran je jedan od najlepših a samim tim i  najromantičniji grad slovenačke rivijere, smešten je na poluostrvu koje se proteže od Šarvinskih brda do Rta Madona (Piranska punta). Podvodni svet kod Rta je zaštićeno prirodno dobro i pravi izazov za ljubitelje ronjenja.

Poreklo imena grada po nekim naučnicima dolazi od keltske reči „bior-dun“ (naselje na brdu), sa druge strane veruje se da ime grada dolazi od grčke reči „pyr“ (vatra), s obzirom na svetionik koji se nalazi na rtu poluostrva.

Grad se može poistovetiti sa velikim muzejom na otvorenom zahvaljujući svojoj srednjovekovnoj arhitekturi i bogatoj kulturnoj baštini.

Piran je rodno mesto kompozitora i violinista Giuseppe Tartinija, koji je odigrao važnu ulogu u formiranju kulturne baštine grada. Zbog tog se i glavni gradski trg, danas zove po njemu.

Trg Tartini predstavlja središte zbivanja i nosi naziv po Đuzepeu Tartiniju, čuvenom violinisti i kompozitoru. Nedaleko od trga nalazi se i kuća ovog kompozitora, koja se prvi put pominje 1384. godine.

Uske ulice i kompaktne kuće daju Piranu poseban šarm. Grad je administrativno središte regije, i jedno od glavnih turističkih mesta u Sloveniji.

Duž obale je šetalište sa velikim brojem restorana, poslastičarnica, kafića i prodavnica. Kažu da je Piran najslikaniji slovenački grad. On je živopisni spomenik srednjovekovne Istre sa vijugavim, tajanstvenim ulicama i venecijanskim šarmom.

Piran se otkriva i upoznaje svakodnevno, kroz izložbe u Obalnoj galeriji, predstavama u Tartinijevom pozorištu, kroz nežne zvuke klasične muzike koji dopiru iz hodnika za vreme trajanja Piranskih muzičkih večeri ili kada se grad krajem avgusta pretvori u veliku galeriju za vreme Međunarodnih slikarskih susreta.

Plaže

Piran se ne može pohvaliti izborom plaža. Kupanje je moguće na betonskoj plaži na ulazu u grad (ispod parkinga), duž cele obale na stenama, kao i na molu kod svetionika. Ako želite pesak morate otići do obližnje Fiese. Kolima, ako nosite gomilu rekvizita ili pešačkom stazom, lagano uz more. Plaža je zaista veoma lepa, nalazi se pored malog, slatkovodnog jezera koje je blizu mora i pored koga je kamp, a malo dalje, u slikovitoj dolini nalazi se i drugo jezerce.

Što se noćnog života tiče, mnogi se odlučuju za obližnji Portorož, u kome je provod zagarantovan.

Piranu lako možete prići s mora, grad poseduje dobro opremljenu i uređenu marinu, a naročito je važno što se na teritoriji opštine nalazi i internacionalni aerodrom.
Šta videti u Piranu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Svetionik Punta

Svetionik Punta

Tartinijev trg

Tartinijev trg

Trg 1. Maja

Trg 1. Maja

Akvarijum

Akvarijum

Mletačka kuća

Mletačka kuća

Gradske zidine

Gradske zidine

Smeštaj u Piranu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Piranu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Piran leto 2019, Piran turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Piran, smestaj Piran

Slična mesta u okolini