Plovdiv

Plovdiv Plovdiv je drugi po veličini grad u Bugarskoj i sedište Plovdivske oblasti. Nalazi se u južnom delu zemlje, na obalama reke Marice, u podnožju Rodopskih planina, ali nama putnicima poznatiji kao prelep odmor na putu do Istanbula...

Zbog istorije duge oko osam hiljada godina spada među najstarije evropske gradove. Tokom rimske vladavine grad je nosio ime Trimontium – grad na tri brda, a u vreme Vizantije - Filipopolis. Za Plovdiv kažu da je jedan od gradova u kome se istorija doživljava na najbolji način!

Popularna znamenitost Plovdiva je arheološki kompleks Nebet Tepe. Obuhvata ostatke prvog naselja na ovom području koje se prostiralo na ukupno tri brda. Najstariji deo kompleksa je deo tvrđave izrađen od kamenih blokova. Oko tvrđave možete naići na tradicionalne restorane i odmarati posle duge šetnje uz neko od bugarskih jela.  

Pri poseti Plovdivu nezaobilazno je obići amfiteatar. Krasili su ga bogato ukrašeni podovi sa kompozicijama u mozaicima, primao je čak 30 000 ljudi, a 14 redova mermernih sedišta potoje i danas.

Tokom obilazka ovog velikog grada obavezno treba videti spomenike kulture,a neki od njih su :
  • Spomenik Ujedinjene Bugarske 1885
  • Spoemnik Giro Mihajlov sa svojim vojnicima – kompozicija urađena u bronzi na kamenom sarkofagu u kom počivaju  vojinici
  • Spomenik Ruskim Oslobodiocima – iz 1881. godine, podignut na obližnjem brdu Bunarzdih (brdo oslobodilaca)
  • Spomenik Bratska Humka – posvećen palim ratnicima Bugarske za vreme balkanskih ratova
  • Spomenik Filipa II Makedonskog – po kom je grad i nosio ime Filipopolis
  • Stadion Filipopolis
  • Etnografski muzej
Da ne bi ste pomislili da je Plovdiv grad koji nudi samo izložbu starih znamenitosti, moram napomenuti da je takođe i grad sajmova i festivala. Jedan od sajmova koji se održava ovde jeste Međunarodni sajam potrošačkih dobara i tehnologije, a drugi je Međunarodni poljoprivredni sajam. Što se tiče festivala najpoznatiji je Međunarodni pozorišni festival zvan Scena na raskršću.

Pošto se Plovdiv deli na deo starog grada i noviji deo, možete naučiti što-šta o istoriji Bugarske, ali i osetiti uzbudljive događaje i zabavu današnjice. Možete upoznati dobre ljude koji čuvaju svoju tradiciju a ne zaostaju za svetom. Možete kupovati ručno rađenu garderobu od pamuka  u malim radnjama u starom delu grada, ili šopingovati u nekom butiku u novom kraju. Bilo da je proleće, leto, jesen, ili sredina zime, ovde imate priliku da uživate.


Šta videti u Plovdivu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Plovdivu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Plovdivu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Plovdiv leto 2019, Plovdiv turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Plovdiv, smestaj Plovdiv

Slična mesta u okolini