Podgorica

Podgorica Podgorica je glavni i najveći grad Crne Gore sa oko 136 hiljada stanovnika. To je mlad grad, koji se zadnjih godina dosta izgradio. Grad je imao više naziva, u robovlasničkom periodu se zvao Birziminijum i Alata, dok je u predfeudalnom imao naziv Ribnica, kasnije u feudalnom dobija i zadržava ime Podgorica. Grad se nalazi u Zetsko-bjelopavlićkoj ravnici i prostire se na pet reka: Moraca, Ribnica, Zeta, Cijevna i Sitnica.

Podgorica ima vrlo dobar geografski položaj, blizu je kako zimskim centrima na severu tako i primorskim centrima na jugu. Tunelom Sozina možete stići do mora za 45 minuta. Ima izuzetno toplu klimu i jedan je od najtoplijih gradova jugoistočne Evrope, a samo 6 km od grada se nalazi i Podgoricki aerodrom.

Ono što treba obavezno obići u ovom gradu jeste kulturno istorijski spomenik i stara građevina sa ostacima starog grada Duklje. Zatim tu je Sahat kula iz 18. veka i dve džamije Osmanagića i Dogonjska džamija, koje sa uskim ulicama oko njih čine Staru varoš. Treba posetiti i crkvu Svetog Đorđa iz XI veka, koja je zapravo najstarija crkva u gradu, a nalazi se u podnožju brda i popularnog izletišta Gorica. Takođe idvajamo hram Svete Bogorodice u kojoj se mogu videti freske iz XVI veka.

Pored mnogobrojnih pozorišta, postoji i muzej grada koji čuva kulturnu baštinu Podgorice, osnovan je 1950 godine i podeljen je u četiri kategorije: arheološku, etnografsku, istorijsku i kulturno-istorijsku, tamo možete videti predmete iz ilirskog i rimskog perioda. Ako ste ljubitelj umetničkih galerija onda obavezno posetite dvorac Petrovića u parku Kruševac, najvećem parku u gradu, zatim galerije dvor kralja Nikole, Perjanički dom, dvorska kapela.
Šta videti u Podgorici

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Most Milenijum

Most Milenijum

Trg i ulica Slobode

Trg i ulica Slobode

Sahat Kula

Sahat Kula

Duklja

Duklja

Medun

Medun

Moskovski most

Moskovski most

Smeštaj u Podgorici

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Podgorici. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Podgorica leto 2019, Podgorica turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Podgorica, smestaj Podgorica

Slična mesta u okolini