Požarevac

Požarevac Požarevac je jedan od većih i razvijenijih gradova Srbije. Nalazi u severoistočnom delu Srbije, 82. kilometra jugoistočno od Beograda. Smestio se u središte plodne ravnice Stiga, između Dunava, Velike Morave i Mlave.

Požarevac je, kako privredni i kulturni, tako i administrativni centar i sedište Braničevskog okruga, od velikog značaja za ceo region. Braničevski okrug pored Požarevca obuhvata i opštine Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće i Petrovac.

U okolini Požarevca se nalazi veći broj značajnih arheoloških nalazišta a najveće je Viminacium u okolini Kostolca.

Godine 1889. u ovom gradu sagrađena je Zgrada načelstva i suda, u stilu akademizma. Saborna crkva u centru mesta izgrađena je 1819. kao jednobrodna neoklasicistička građevina, a ikonostas je 1870. oslikao Nikola Marković. U Narodnom muzeju osnovanom 1895. nalazi se arheološka zbirka, od svetskog značaja, iz obližnjeg antičkog grada Viminacijuma.

U Galeriji Milene Pavlović-Barili koja je smeštena u rodnoj kući čuvene slikarke, čuva se njena celokupna stvaralačka ostavština koja sadrži oko 600 slika, crteža, akvarela. Požarevačko pozorište poznato je po tome što je ovde još 1842. održana prva premijera Šekspira (“Romeo i Julija”) na Balkanu.

Etno-park Tulba jedan je od mnogobrojnih i tipičnih etno-parkova u Srbiji. Njegova postavka sadrži okućnicu, bunar sa vitlom, kuću brvnaru i kuće razbijenog tipa mesta iz osamdesetih godina 19. veka.

Miloš Obrenović sagradio je za sebe i svoju suprugu zgrade za odmor, gde je kasnije, 1853. godine, osnovana velika ergela konja, prva u Srbiji. Ime je dobila po Miloševoj ženi Ljubici, Ljubičevo. Tradicionalna turističko-sportska manifestacija Ljubičevske konjičke igre održava se svake godine prvog vikenda u septembru. Naročito je zanimljiv Ljubičevski višeboj u kome se hrabri momci na konjima nadmeću u seči sabljom, kurirskom jahanju, gađanju kopljem, strelom i topuzom.
Šta videti u Požarevcu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Plaža Topoljar Kostolac

Plaža Topoljar Kostolac

Hotel Ždrelo

Hotel Ždrelo

Viminacijum

Viminacijum

Ergela Ljubičevo

Ergela Ljubičevo

Pećina Ceremošnja

Pećina Ceremošnja

Pećina Ravništarka

Pećina Ravništarka

Dubočka pećina

Dubočka pećina

Okružno zdanje

Okružno zdanje

Smeštaj u Požarevcu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Požarevcu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Požarevac leto 2019, Požarevac turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Požarevac, smestaj Požarevac

Slična mesta u okolini