Požega

Požega Požega se nalazi u Zapadnoj Srbiji, u prostranoj i osunčanoj kotlini naa pola puta između Čačla i Užica. Od Beograda je udaljena 180, a od Užica 25 kilometara. Okružena padinama Ovčara, Kablara, Jelove Gore i Blagaje, Požega je svojevrsna raskrsnica drumskih i železničkih koridora. U opštini požega živi oko 36 000 stanovnika i zauzima površinu od 426 m2.

Brojni kulturno-istorijski spomenici, od praistorije do današnjeg vremena, svedoče o burnoj prošlosti stanovnika ovog područja. Grad Požega se pominje kao sedište bana Milutina, a i kasnije u turskim katastarskim knjigama i spisima Hadži Kalfa pominje Požegu kao varošicu Požegadžik kao središte kadiluka. Požega je bila inspiracija i brojnim putopiscima, kao na primer Felixu Kanitzu, Andrewu Archibaldu... koji su kroz nju prošli i ostavili pisana dela o varošici.

Kao urbano naselje Požega se prvi put pominje 1832. godine kada je prema regulacionoj liniji Lazara Zubana, sekretara Kneževe kancelarije iz 1832.g. nastao kružni trg na mestu gde se ukrštaju glavne ulice. Kružni trg je do današnjih dana ostao obeležje ovog grada, a renoviran je 2012. godine, pri čemu je izgrađena i betonska bina koja će inicirati brojnije kulturnie i zabavne sadržaje.

Srpski knez Miloš obrenović, najistaknutija ličnost srpske istorije 19. veka, rođen je u požeškom selu Gornjoj Dobrnji.

Požega je podneblje prostranih šuma, bistrih potoka, čistih planinskih reka, izvorišta mineralnih voda, a čuvena je i po rodu kvalitetne šljive, po kojoj je i jedna od rakija dobila ime.  Stara crkva u Požegi podignuta je 1839. godine, a posvećena je caru Konstantinu i carici Jeleni. Manastir Godovik, posvećen svetom Đorđu, podignut je među prvima u ovom kraju, tokom zlatne ere Nemanjića i od samog mesta udaljen je 8 km. Crkva brvnara u selu Gorobilje, nadomak Požege, poznata je po tome što se u njoj čuvaju ikone svetog Jovana Krstitelja, svetih Apostola, Tajna večera… Autor je nepoznat, ali je na njima primetan uticaj ruskog baroka.


Šta videti u Požezi

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Smeštaj u Požezi

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Požezi. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Požega leto 2019, Požega turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Požega, smestaj Požega

Slična mesta u okolini