Prijedor

Prijedor Prijedor je grad smješten u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine na obalama rijeka Sane i Gomjenice, te na brežuljcima kojima se planina Kozara spušta u prijedorsko polje. Područje grada Prijedora zauzima 834 km², a sam grad se nalazi na nadmorskoj visini od 135 metara. Grad Prijedor broji oko 105 000 stanovnika i po svom geografskom položaju područje grada Prijedor pripada pojasu umjereno-kontinentalne klime.

Grad Prijedor ima veliki turistički potencijal zahvaljujući značajnim prirodnim bogatstvima od kojih posebno treba istaći planinu Kozaru i rijeku Sanu, te brojna izletišta i prostore uređene za boravak turista koji pružaju mogućnosti za aktivan odmor. Pješačenje, planinarenje, vožnja biciklom, lov, ribolov, plivanje, kampovanje, kao i uživanje u netaknutoj prirodi, samo je dio onoga što Prijedor nudi svojim posjetiocima.

Šta obavezno treba videti kada dolazite ovamo

 • Nacionalni park “Kozara” je smješten u centralnom dijelu planine Kozare koja prostire se između tokova rijeka Save na sjeveru, Vrbasa na istoku, Sane na jugu i Une na zapadu. Kozara spada u niske planine dinamičnog reljefa, čiji vrhovi ne prelaze 1 000 metara nadmorske visine. Kozara se ističe očuvanim šumskim kompleksima sa bogatom i raznovorsnom florom i faunom, a poseban kvalitet doživljaju Kozare daju čisti planinski izvori i predjeli guste crnogorične šume. Centralni dio Nacionalnog parka i planine Kozare je područje Mrakovice, gdje je podignut i memorijalni kompleks u spomen na borce poginule u Drugom svjetskom ratu. Nacionalni park “Kozara” član je Federacije nacionalnih parkova Evrope - EUROPARC i kao takav, jedan je od dragulja turističke ponude Republike Srpske. U okviru Nacionalnog parka “Kozara” se nalazi i nekoliko uređenih pješačkih staza namjenjenih ljubiteljima prirode, kao i skijaške staze pogodne za skijaše svih uzrasta.
 • Rijeka Sana je osnovno hidrografsko obilježje grada Prijedora. Rijeka Sana izvire kod Medne u opštini Ribnik, a ulijeva se u Unu kod Novog Grada i svojim tokom protiče kroz Ribnik, Ključ, Sanski Most, Oštru Luku, Prijedor i Novi Grad. Legenda kaže da su joj ime dali još stari Latini zbog njenog ljekovitog dejstva (lat. sanare - liječiti). Na teritoriji grada Prijedora, dužina rijeke Sane iznosi 40 km, a duž obale, nalazi se velik broj mjesta uređenih za kupanje i uživanje u čarima koje pruža ova rijeka.
 • Eko centar “Ljekarice” karakteriše povoljna klima, darežljivost prirode, jezera, izvori, potoci, rijeke, livade, šumski proplanci i brežuljci. U centru postoji 10 bazena, pogodnih za ribolov i sportove na vodi, od kojih je jedan uređen za kupanje. Posjetiocima se nudi i mogućnost šetnje u prirodi, kao i sakupljanja ljekovitog bilja i šumskih plodova. U skladu sa osnovnom vizijom eko centra „Ljekarice“, da se čovjeku ponudi zdravo i prirodno okruženje, u sastavu centra se pored bazena, nalaze i improvizovani sportski tereni, trim staza, kamping prostor i mjesta uređena za boravak u prirodi.
 • Prijedor je grad raznovrsnog i bogatog kulturno-umjetničkog života. Od klasičnog do alternativnog, od amaterskog do profesionalnog, mnoštvo umjetničkih jezika predstavlja odraz svijesti građana. Nosioci razvoja kulture u gradu su Muzej Kozare, Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“, Gradsko pozorište, “Gallery ‘96”, Spomen kuća porodice Stojanović i brojna kulturno-umjetnička društva na području opštine Prijedor.
 • Crkve brvnare su karakteristične za područje Potkozarske regije. U okolini Prijedora, odnosno u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, ove crkve datiraju iz 19. vijeka, a crkva u Jelićkoj je proglašena nacionalnim spomenikom.  

Šta treba probati od hrane

Što se tiče gastronomskih specijaliteta na području grada Prijedora postoje mnogobrojni restorani koji pripremaju domaće specijalitete. Neki od domaćih specijaliteta su cicvara, kvrguša, uštipci, pita sa sirom, sataraš, grah, kiseli kupus, pastrmka, šaran, hurmašice, pita sa jabukama, baklava i mnogi drugi.
Restorani koji u svojoj ponudi nude domaće specijalitete su: “Evropa”,  “Bijele vode”, “Ribarska priča”, “Le pont”, “Papa Joe”, “Stara bašta”, “Balkan expres”, “Neira” i konoba “Jelen”.        

Najvažnije manifestacije u Prijedoru

 • “Dani zime na Kozari” - početak mjeseca februara,
 • Planinarski marš “Pozdrav proljeću” - sredina mjeseca marta,
 • Međunarodne ulične trke – sredina mjeseca maja,
 • Međunarodni festival horova “Zlatna vila” – sredina mjeseca maja,
 • Prijedorsko kulturno ljeto – od juna do septembra,
 • Petrovdanski padobranski kup – sredina mjeseca jula,
 • Etno izložba “Zlatne ruke Potkozarja” – kraj mjeseca jula,
 • Likovna kolonija “Sreten Stojanović” – početak mjeseca avgusta,
 • Književni susreti na Kozari – sredina mjeseca septembra.

Preporučeni izleti/ekskurzije u okolini Prijedora

Izleti u Nacionalnom parku “Kozara”

Za ljubitelje sportskog penjanja na Zečijem kamenu uređena je stijena za penjanje. Penjalište Zečiji kamen pravi je mamac za ljubitelje slobodnog penjanja. Ovdje svaki penjač može pronaći nešto za svoj užitak. Za ljubitelje adrenalina ovo je pravo mjesto gdje će tijelo izmoriti do krajnjih granica, a dušu okrijepiti ljepotom prirode i čistim planinskim vazduhom.
Tokom zime ljubiteljima skijanja na raspolaganju su dvije ski-staze: za odrasle i za djecu. Staza za odrasle dužine je 800 m i opremljena je žičarom, kapaciteta 900 osoba po satu, te reflektorima za noćno skijanje. Pored skijanja, ljubitelji zimskih sportova mogu uživati i u sankanju, snowboarding-u i drugim „snježnim“ aktivnostima.

Obilježene pješačke staze čine izvrsnu priliku da upoznate prostor Nacionalnog parka Kozara i uživate u njegovim slikovitim pejzažima i netaknutoj prirodi. Dinamičan reljef sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama, gusti kompleksi listopadnih i četinarskih šuma, brojni izvori i potoci učiniće pješačenje nezaboravnim iskustvom. Vodopad na Zečijem kamenu, tjesnac na Gumlinama te Gola planina i Kozarački kamen sa kojih se pruža izuzetan pogled na okolinu, predjeli su koji vas neće ostaviti ravnodušnim.
Pješačke staza u Nacionalnom parku Kozara su uređene i obilježene signalizacijom. Duž staza postavljene su info table, klupe i nadstrešnice za odmor, uređena izvorišta i vidikovci.
 • Staza 1.Kružna staza Mrakovica (od 802 m.n.v. do 740 m.n.v.), dužine 4,4 km.
 • Staza 2. Mrakovica (806 m.n.v.) – Šupljikovac(652 m) – Gumline (520 m) - Kriva strana (723 m) -   Vinogreč (816 m) - Gola planina (874 m)  - 2 sata pješačenja u jednom smjeru.
 • Staza 3. Mrakovica (806 m) – Gavrin kalem (750 m) – Glavuša (793 m) – Bešića poljana (784 m) – Kozarački kamen (658 m) oko 2-3 sata pješačenja u jednom smjeru.
 • Staza 4. Mrakovica (806 m) – Gavrin kalem (750 m) – Pišala (680 m) – Zečiji kamen (550 m) – Vodopad (480 m) – Parking Zovik (412 m) oko 1 sat pješačenja u jednom smjeru.
 • Staza 5. Zovik parking (412 m) – Vodopad (480 m) – Jankovića groblje (620 m) – Jankovića kamen (672 m) – Benkovac igralište (650 m) – Benkovac Oljačino kućište (648 m) oko 45 minuta pješačenja u jednom smjeru.

O turističkoj organizaciji Projedor

Turistička organizacija grada Prijedora je osnovana 2005. godine u cilju valorizacije, očuvanja i zaštite turističkih vrijednosti opštine Prijedor. Djelatnost Turističke organizacije je:
- izrada programa razvoja turizma,
- unapređenje opštih uslova za prihvat i boravak turista,
- koordinacija aktivnosti nosilaca turističke ponude na obogaćivanju i podizanju
- kvaliteta turističkih sadržaja,
- promocija i organizovanje kulturnih, sportskih, umjetničkih i drugih manifestacija,
- promocija izvornih vrijednosti (tradicija, običaji i dr.),
- posredovanje u pružanju usluga smještaja i vodičke službe,
- saradnja sa pravnim i fizičkim licima, koja su uključena u turistički promet.  

Kontakt:
Akademika Jovana Raškovića 18
tel:  + 387 52 243 030
fax: + 387 52 243 031
e-mail: info@visitprijedor.com
www.visitprijedor.com
Šta videti u Prijedoru

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Trg Zorana Karlice

Trg Zorana Karlice

Smeštaj u Prijedoru

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Prijedoru. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Prijedor leto 2019, Prijedor turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Prijedor, smestaj Prijedor

Slična mesta u okolini