Priština

Priština Priština je glavni i najveći grad Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija i predstavlja njegovo privredno, kulturno i univerzitetsko sedište. Leži na severoistočnom obodu Kosovske kotline, ispod planine Grmije. Udaljena je od Beograda 365 km, a od Niša 136 km i nalazi se na raskrsnici važnih puteva koji iz Srbije vode Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. Kroz Prištinu protiču rečice Veluša , koja se u samom gradu uliva u Prištevku, a potom u Sitnicu. Priština ima svoj međunarodni aerodrom u Slatini.

Procenjuje se da u Prištini trenutno živi preko 500.000 stanovnika. Najveći deo stanovništva čine Albanci, a ostale etničke zajednice su Turci, Srbi, Bošnjaci i Romi.

Zbog kontrasta starog i novog u arhitekturi i većeg broja kulturno-istorijskih spomenika, Priština predstavlja zanimljivo turističko mesto. Iz turskog perioda najznačajniji kulturno-istorijski spomenici u Prištini su Carska džamija iz 15. veka, Taš-džamija, Sahat-kula, kuća Emindžika, koja predstavlja tipičnu orijentalnu bogatašku zgradu iz 19. veka i dr.

Južno od Prištine nalazi se manastir Gračanica, podignut 1321. godine, zadužbina kralja Milutina, jedan od najlepših srpskih srednjovekovnih manastira. Spomenik na Gazimestanu, u blizini Prištine, obeležava mesto na kome je vođena Kosovska bitka, u kojoj su Turci 1389. porazili vojsku srpskog kneza Lazara, i otvorili puteve za dalje osvajačke pohode u Evropu.

Gračaničko jezero, odakle se grad snabdeva vodom, sistemom “Badovac”, nalazi se 15 km južno od grada, prema Gnjilanu. Okolina Prištine pruža odlične uslove za lovni i ribolovni turizam.

Priština ima svoj međunarodni aerodrom u Slatini, ispod Goleša i univerzitet.
Šta videti Prištini

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Batlavsko jezero

Batlavsko jezero

Mermerna pećina

Mermerna pećina

Gračaničko jezero

Gračaničko jezero

Smeštaj Prištini

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj Prištini. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Priština leto 2019, Priština turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Priština, smestaj Priština

Slična mesta u okolini