Prizren

Prizren Prizren je gradsko naselje smešteno u južnoj Metohiji, u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Sedište je istoimene opštine i okruga. Nalazi se u podnožju Šar planine u blizini albanske i makedonske državne granice. Prizren se prvi put pominje 1019. godine kao Prizdrijana u povelji vizantijskog cara Vasilija II. Njegov vekovni razvoj doprineo je da ovaj grad bude prepoznatljiv kao stecište mnogih istorijskih, duhovnih i kulturnih spomenika.

Grad Prizren se nalazi na nadmorskoj visini 412-500 m i na prostoru između brda Cvilen i planina Ošljak, Paštrik i Koritnik i planinskog lanca Šar planine. Kroz Prizren protiče reka Prizrenska Bistrica koja ga deli na dva dela. Njen tok je promenjen dolaskom Turaka i skrenut desno od poznate crkve Bogorodice Ljeviške. Prizrenska Bistrica izvire na Šar planini i uliva se u Beli Drim. Na reci su se nekada nalazile vodenice i vunovlačare po kojima je Prizren bio poznat.

Prizren je najznačajnije i najvrednije staro gradsko naselje na Kosovu i Metohiji i predstavlja jedinstveni grad-spomenik. Karakteristična arhitektura mahale koja datira najviše iz turskog perioda prepuna je uskih krivudavih uličica i jednospratnih kuća sa isturenim strehama. Posebnu pažnju privlače prizrenske fazade okrečene u različite jarko svetle boje po čemu se razlikuje od ostalih gradova u okruženju. Kulturno-istorijsko nasleđe grada je veoma bogato i govori o ekonomskoj i duhovnoj snazi Prizrena u poslednjih više od 1000 godina. Mnoge sačuvane tvrđave izgrađene su još u vreme Vizantije, a dograđivane i obnavljane su kasnije i od strane Srba i Turaka. Većina crkava datira iz 13. i 14. veka kada se grad duhovno razvijao u doba Nemanjića a kasnije i Mrnjavčevića i Balšića. U tom periodu sagrađene su crkve Bogorodica Ljeviška, Manastirski kompleks sv. Arhangeli, crkva Svetog spasa, crkva Svetog Nikole itd. Nakon 15. veka, Prizren postaje važno islamsko sedište u kome se grade mnoge džamije, turbeti, medrese, hamami... najznačajnije građevine iz tog perioda su Sinan pašina džamija, Mehmed pašina džamija, Sahat kula, Kameni most i mnoge druge.

U Prizrenu su rođene mnoge poznate ličnosti od kojih treba izdvojiti premijera Srbije Ivicu Dačića kao i čuvenog filmskog i pozorišnog glumca Bekima Fehmijua.
Šta videti u Prizrenu

Ukoliko razmišljate da posetite ovo mesto, evo predloga šta da obiđete i učinite odmor interesantnijim:

Štrbačko jezero

Štrbačko jezero

Veliko Jažinačko jezero

Veliko Jažinačko jezero

Skakaličko jezero

Skakaličko jezero

Šutmansko jezero

Šutmansko jezero

Gornje Blateštičko jezero

Gornje Blateštičko jezero

Smeštaj u Prizrenu

Ako planirate duži boravak, verovatno će vam biti potreban i smeštaj u Prizrenu. Potrudili smo se da izdvojimo iz svake kategorije smeštaja po nešto kako bi ponuda bila dostupna svačijem džepu

Tagovi: Prizren leto 2019, Prizren turistički vodič i preporuke, turisticka mapa Prizren, smestaj Prizren

Slična mesta u okolini